Fókablog

Fókablog

Elindult Tibet felé a Cho Oyu expedíció

2010. szeptember 02. - viktor.agoston

 Az extrem.hu tudósítása szerint elindult Katmanduból a magyar Cho Oyu expedíció.

A nepáli-tibeti határon található Cho Oyu 8188 méteres magasságával a világ hatodik legmagasabb csúcsa. A csúcsot az 1950-es években sikerült először meghódítani, azóta ez a hegy a második legtöbbször meghódított nyolcezressé vált, az Everest után.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idei magyar expedíció különlegessége, hogy Erőss Zsolt a tavasszal elszenvedett tátrai  balesete után most először kísérel meg visszatérni a nyolcezresek világába. Mint ahogy arról beszámoltunk korábban a tátrában elszenvedett sérülések miatt Zsolt lábát amputálni kellett. Komplex rehabilitáció vette kezdetét, majd Zsolt pár hónappal a sebészi beavatkozást követően elkezdte a felkészülést az expedícióra.

 

Bár orvosi szempontból erősen kétséges, hogy elegendő idő telt-e el ahhoz, hogy a csonk megfelelően terhelhető legyen ekkora magasságban, ahol a nyomás és vele együtt a levegő oxigénkoncentrációja a tengerszinti töredéke, reméljük sikerül rácáfolni a kétkedő egészségügyi szakemberek szkeptikus véleményére.

 

Az expedíció Katmanduban beszerezte a szükséges, még hiányzó felszerelést. Van aggregátorjuk, több mázsa élelem és barátságos, nagyszőrű kérödző patások várják hogy a társasáég cuccait felcipelhessék az 5400 méteren fekvő alaptáborig.

 

Az expedíciónak csak egy része szól a hegy megtámadásáról, a másik jelentős tényező az alkudozás.

 

 

 A foka.blog.hu félhivatalos információi szerint (Péterrel összefutottunk a hétvégén a Punta Gnifettin) egy másik magyar csapat a héten indul el, köztük Mécs Lacival és Wetzl Péterrel, hogy a Cho Oyu első magyar megsíelését megkíséreljék.

Izgalmas heteknek nézünk elébe, hajráf srácok!

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása