Fókablog

Fókablog

A maszótermek téma margójára

2012. december 17. - viktor.agoston

Érdekes volt végignézni az elmúlt években, hogy miként, milyen szintereken fejlődte ki magát a honi beltéri mászóélet. Füstbement Vertigo, lelakottá mászott Everest és jónéhány fennmaradt, müködő maszóterem (nem fogom a hosszú ü-t és i-t beállitani a klaviatúrán és kész).

Örömmel fogadtuk, hogy újabb terem nyilt a napokban Pesten, elmentünk, másztunk és jó volt. 

413334_4990627012984_519278728_o_1.jpg

Ami egyrészt dicséri a terem koncepcióját, a 15 méteres utakat, amikben már nem csak az áthajlasmászás kizárólagossága érvényesül, illetve azért az újdonség varázsát is, ami minden csoda, csak rövid ideig fog tartani. 

És ezzel kapcsolatban meg is próbálnám kissé összefoglalni, hogy szubjektiv véleményem szerint -ami nélkülözni fog mindenféle tárgyilagosságot (vagy talán mégsem)- mi az ami hosszú távon szerethetővé tesz egy ilyen termet.

Az utak:

  • gazdasági és szakmai kérdés egyben, hogy milyen a toprope és előlmászható utak aránya. Minél több a toprope, annál több kezdőmászó látogatja a termet (sok vásárló), viszont annál könnyebben elvesztik érdeklődésüket a teremlátogatási szempontból stabil vásárlói réteget képviselő haladó mászók.
  • véleményem szerint jótékony, ha nem toprope-ozhato (szép magyaros kifejezés) minden elolmászható út, hiszen ezek igy gyorsan elhasznalódnak
  • amit a kletterhalleban igen élvezünk, az nem más, mint hogy sok fajta szellemben épülnek az utak és nem csupán egy-két ember gondolatait és mászótudását tükrözik.
  • az utak addig szépek és jók, amig tisztán vannak tartva és nem közegészségügyi szempontból izgalmas fekete-zsiros fedőréteg alkotja a lépéseket és fogásokat. Amellett, hogy az ilyen elhasználódott utak nem is túl esztétikusak, balesetveszélyesek is, és határozottan csökkentik a mászásélményt. Tehát tisztitani illetve gyakran cserélni kell az utakat.

Kötél:

  • ez zsebbenyúlós kérdés, de az utolsó méteren csak köpenyt, máshol meg izgalmas hurkaszerü megvastadodásokat tartalmazó toprope kötél sok minden, csak nem
    • biztonságos
    • könnyen kezelhető
    • és ami a legfontosabb: nem szexi

Fütés:

a padlófütés nagy 5let

Tisztaság:

  • a mászótermeket nem lehet csupán kézierővel tisztántartani, gép kell, ennyi
  • a vizesblokk tisztasága közérzetjavitó hatással bir, kár ezt nem kihasználni. elrettentő példa a nem megnevezett helyek egyikén a férfi zuhanyzó speciális élővilága, ami leginkább a legkülönbözőbb penészfajok populációs sürüségének kritikus szint feletti értékével jellemezhető. Az ÁNTSZ munkatársai hónapok alatt sem tudnának ilyen szép tenyészetet létrehozni nyereg alatt puhitott, savanyú tejbe áztatott nyers tevehússal sem, pedig nekik elvileg erre spéci táptalajaik is vannak, meg alapvetően elég perverzek is.

Hangulat:

Fontos kérdés, viszont nehezen mondható bármi érdemleges, részemről a jó zene elég is lenne.

Konditerem:

Kéne

Boulderterem:

Jobban ki kéne dolgozni

Árképzés:

A bigwall, mert hogy ennek kapcsán szuletik a poszt, jol megnézte, hogy a legfőbb konkurens árképzése milyen, és lemásolta. És ez rendben is van igy. Amit én tanácsolnék, anélkül, hogy tisztában lennék a hely üzemeltetése mögött lapuló üzleti tervvel, az olyan megoldások bevezetése, ami stabil, kiszámitható bevételt jelentenek, cserébe viszont megtakaritási lehetőséget is nyújtanak a vásárlók számára, lletve a vásárlót az adott helyhez kötik, értsd ezalatt:

  • havi korlátlan bérlet, szemben a tiz alkalmas bérlettel, ami háromszáz HUF megtakaritást jelent, érdemes lenne  korlátlan, de havi lebontású bérlet konstrukciót is kipróbálni. Más országokban ez a legkelendőbb, az emberek szeretik a korlátlanság látszatával kényeztetni piciny lelküket.
  • féléves, éves bérlet, ugyanezért, és ebben az esetben már kvázi egyfajta tagságot is kiépitetek, amivel az üzleti lehetőségek és közösségépités egy újabb szintjére lépett a vállalkozás. Szervezett mászótúrák, tanfolyamok, felszerelés akciók stbstb

Nyitvatartás:


Reggel tiztől este tizenegyig, mindennap, kiváló.

Emocionális faktor:

Hogy az üzemeltető, dolgozó szeresse amit csinál

Kérdeyték sokan, hogy mi a véleményem a helyről és leginkább azt tudtam mondeni, hogy a lehetőségek jók, de hogy mit tudnak belőle kihozni, hogy valóban milyen a hely, arra térjünk vissza 3 hónap múlva. Mi szurkolunk nektek!

A bigwall linkje

http://www.bigwall.hu/

És egz kolléga irása ugyanerről:

http://sportmaszoedzes.blogspot.hu/2012/12/bigwall-maszoterem-teszt.html

süti beállítások módosítása