Fókablog

Fókablog

Így készülünk a télre 1 - gyepsízés Visegrádon

2011. október 11. - hkristof

Gyepízés Videgrádon from Kristof Horvath on Vimeo.

Egyik kedvenc őszi elfoglaltságunk a gyepsízés. Eleve jó dolog a természetben tölteni egy egyébként borús, nyirkos őszi napot, pláne ha azt csinálhatod, amit ilyenkor a legjobb. A gyepsízéshez ugyanis a puha, enyhén felázott lejtő az optimális. A visegrádi Nagyvillám sípálya adottságai egyébként is kitűnőek, így minden stimmel.

A gyepsí egyébként nem csak önmagáért jó, hanem kiváló korrekciós gyakorlat a téli szezon előtt. Itt ugyanis nem tudsz "csalni", faralni, kizárólag tiszta carving technikával lehetséges közlekedni a gyepes lejtőn. Kritikus jelentőségű a jó egyensúly, a pontos terhelés a lécek megfelelő döntése, az élezés.

Aki attól tart, hogy itt aztán nagyokat lehet zakózni, annak részben azért igaza van. Az esések itt bizony fájdalmasabbak, mint a sípályán. Sisak, térd- és könyökvédő használata elkerülhetetlen. A komoly balesetek mégis ritkák: egyrészt ha egyszer ráéreztél, utána gyakorlatilag nem esel, másrészt azért túl lehet élni, ki lehet gurulni az egyébként nem túlgy nagy sebességnél elszenvedett eséseket. Az a pár kék-zöld folt meg nem fog megártani, legalább egész héten emlékeztetni fog rá, hogy a hétvégén csináltál valami frankót.

Gutbrod Rezső, a pálya üzemeltetője és a gyepsí hazai evangélistája mindenkit szakszerű eligazításban részesít, így nem leszel magadra hagyva, ha rászánod magad. A pálya weboldalán minden info megtalálható a kezdéshez.

Én mindenkit csak bíztatni tudok, hogy próbálja ki.

süti beállítások módosítása