Fókablog

Fókablog

Haute Route 5. nap: Vignettes-Zermatt

2010. április 17. - viktor.agoston

Marmint ha kapunk szallast a Vignettes hazban, mert ha nem le kell csusznunk meg tegnap Arollaba, ahol befejezzuk utunkat. Ha megis megszannak a haziak, egy igazan hosszu nap var rank, 3 hago, 7 gleccser, 1100 meter fel, es rengeteg meter le, 30 km hosszan. A varhato menetido 10-12 ora.

A haz egyebkent arrol a fole magasodo jegesesrol kapta a nevet, ami leginkabb teraszosan muvelt szolore emleleztet

Tekintve, hogy delig at kell kellni a Col de Valpelline-n (3557m), fel 6 elott kell indulnunk. Igy meg viszonylag vallalhato hoviszonyok kozott tudunk lecsuszni.

 

Fel a Col de l' Eveque hagoba, majd ujbol le a Haut Glacier d' Arolla-n, a Bouquetin haz bal kezre esik, ahogy megtamadjuk a Col du Mt Brule-t.

A Col du Mt Brule igazi lavinas, meredek, kitett atjaro, itt esszel es labon kapaszkodunk mind magasabbra. Ha itt rossz ido fogad, menekulni erdemes Arolla iranyaba, vagy a Bouquetins Ref. menedekhaz iranyaba.

 

agoston.viktor: 12 Mont Brule

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mont Brule

Ha 11:30 ig elerjuk a Col de Valpelline-t, jo hoviszonyok kozott selhetunk le, es meg a lavinakok sem bantanak annyira. Tul jutottunk az utlso hagon!

A Stokji gleccser szabdalt felszine azonban meg ovatossagra int, mely hasadekok csalogatjak a figyelmetlen turasizot.

agoston.viktor: stokji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Matterhorn eszaki oldalan csuszunk le, a keson kelok, es a kemeny mag a tavaszi mezok es fenyofaligetek kozott setalhat meg kb masfelorat a varosig, a gyengek, koran kelok, gazdagok es a turasizessel eppen szakitani kivanok pedig a siliftet hasznalhatjak Zermattig.

agoston.viktor: 298929

süti beállítások módosítása