Fókablog

Fókablog

Lavina sodort egy hegymászót a Magas-Tátrában

2010. február 15. - viktor.agoston

 mti/index 06:50

 

 

Elsodort a lavina egy litván hegymászót a Magas-Tátrában vasárnap, a férfi életét vesztette - közölte a szlovák hegyimentő-szolgálat.A szerencsétlenség  a szlovákiai Kis Késmárki-csúcs alatt történt. A lavina elsodorta a hegymászót. Amikor lezuhant, elszakadt az őt a társához rögzítő kötél - mondta hegyimentő-szolgálat.A litván alpinista holttestét szlovák hegymászók találták meg. Vasárnap a nemzetközi skála szerinti második fokozatú lavinariadót adtak ki a szlovákiai Magas-Tátrában.

 

Azaz megint alacsony lavinaveszélynél történt végzetes baleset. Korábbi bejegyzéseinkre utalva, sosem szabad lebecsülni a helyi, módosító tényezők jelentőségét a lavinaterületen való döntéshozatalai mechanizmusban!

Egy túlhajló hópárkány, egy hegyoldal lee oldala elegendő bármikor egy lavina megindításához, még alacsony lavinaveszélyben is.

 

 Néhány lavinaindítási hely:

 

agoston.viktor: P2220165

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hópárkányok az Alacsony-Tátra főgerincén, amikor egy ilyen leszakad, könnyen lavinát indíthat el. A gerinc lee oldalán (szél alatti oldal) puha, lazán kötött hó rakódik le, sokszor nagy mennyiségben, ez még alacsony lavinaveszély esetén is megindíthat lavinákat.

agoston.viktor: P3140053

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy gyakorlott lavinaszakértő (zerge) a lavina kifutási zónájában

 

agoston.viktor: P3140024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy csapda, itt nem lennék már 3-as lavinaveszélyben.

süti beállítások módosítása