Fókablog

Fókablog

17 óra a lavina alatt: elemzés

2010. február 08. - viktor.agoston

 

A svájci rendőrség bejelentése szerint egy 21 éves síelő 17 órát élt túl egy lavina által eltemetve. A svájci Evolene régióban egy 50 méter széles lavina temette maga alá az off-piste síelőt szombaton.
 
A lavina statisztikák szerint az átlagos mélységű (kb 1 méter), teljes eltemettség esetén 10 perc után a túlélési esélyek meredeken csökkennek, 50 cm mélyen átlag egy óra az az időhatár ameddig az áldzat túlélhet.
 
A hétvégi rendkívüli eset során fél méternyi hó temette el a síelőt. A valais-i rendőr szerint ritkán előfordul, hogy több óra után is találnak túlélőket, azonban ez az eset egyedülálló.
Ha az oxigénhiány és a kilégzés miatt növekvő szén-dioxid miatt nem következik be fulladásos halál, akkor a kihűlés (hipotermia) szokott végezni az áldozatokkal. A kihűlés az eltemettségtől származó 10-15. percben megkezdődik, ennek ellenére a 17 óra után kimentett síelő csak enyhe kihűlést szenvedett a valais-i kórház kezelőorvosa szerint. Az áldozat testhőmérséklete még a kórházba szállításkor még mindig 33 Celsius fok volt
 
A tapasztalt pályánkívüli sízőként ismert férfi eltűnését szombaton 16:30-kor jelentette a család. 
A mentők egy 150m hosszú, 50 méter széles lavinán kezdték meg nem sokkal ezután a keresést.
Vasárnap hajnalban napfénynél egy olyan területet fedeztek fel helikopterről a lavinán, amelynek a színe eltért a környező fehér részektől. Ekkor találták meg a síelő sisakját, majd a csodával határos módon még életben lévő síelőt.
 
Elemzés:
 
A feltételezések szeint azért nem fulladt meg az áldozat, mert olyan légbuborék alakult ki körülötte, amely gáztartalma kommunikált a felszínnel, a kihűlést pedig jelentős részben valószínüleg a technikai ruházat akadályozta meg. Az, hogy a síelő családjának értesítésére megkezdődhetett a keresés feltételezi, hogy a síelő informálhatta korábban a hozzátartozóit a síelés helyszínéről.
 
Egy tapasztalt off-piste síelő nem megy lavinarádió nélkül síelni. Még enyhe lavinaveszélyben sem. Hiszen a legjobban síelhető hegyoldalakon indul meg leginkább a hó (30-40 fokos dőlésszög), illetve a mikorklimatikus, helyi földrajzi tényezők, hópárkány, kitettség, stb. módosíthatják a lanivahelyzetet.
 
Egy tapasztalt off-piste síelő nem megy egyedül síelni. A társ szerepe nem alábecsülhető tényező, kvázi a legfontosabb eleme a hegyi játékok biztonságának.
 
Tehát a 21 éves fiatalember egy:
1. mázlista, és le a kalappal hogy túlélte
2. vadbarom, a Gyömbér-túrán már az Árpád-hídnál kiraknám az autóból
 
 
 
Ebben a szezonban egyébként Svájcban 6-an haltak meg lavinabalesetben. Sajnálatos módon magyar vonatkozású lavina események is történtek:
 
 
 
süti beállítások módosítása