Fókablog

Fókablog

A világ egyik legjobb söre

2010. február 04. - fókakoma

Balázs a hegyen is kefétköt, de legalább ír róla posztot...
 

agoston.viktor: 0.kép

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Všetci za jedného, Corgoň pre všetkých!
 
Mindenki egyért, Corgont mindenkinek. Talán így fordítható a szlovák sör weboldalán a szlogen, nem kis erőlködéssel. Egyszer azt írtuk, hogy a Gyömbér házban kapható sör a világ egyik legjobb söre. Kifejtenénk:
Vitathatatlan tény, hogy a szlovák sörök lényegesen jobbak, mint a magyarok, de az is, hogy más, sörelőállításban jártas nemzetek termékei messze felülmúlják tóték komlószörpjeit. Izlések és pofonok, teszem hozzá rögtön! Kinek, melyikből jutott több.
A Corgon, északi szomszédunk sörei között az alsó középkategóriába sorolandó. Ő a szlovák NB1 hivatalos főtámogatója, így méltán nevezhetjük a szlovák Borsodinak.
Az ógyallai gyár 1896-ban kezdte meg működését, kis szünet után 1949-ben ismét elkezdtek sört készíteni, Nitra néven. Előszőr 1988-ban nevezték el Corgon-nak az egyik fajta sörüket, majd az 1992-es privatizáció során az új tulajdonos a Karsay sörgyár, minden típust e névre keresztelt át, és a mai napig a törököket üllővel riogató kovács a sör jelképe.
2007-ben több típusa is első lett egy országos versenyen. Pedig az íze azért nem emeli világszínvonalra, és szvsz, ha már szlovák sör, akkor természetesen Zlaty, sőt/vagy csatosüveges Kelt. (egyébként ma már, tudomásom szerint mind a Heineken család büszke tagjai)
Hogy miért a Stefanika ház Corgon-ja az egyik legjobb?
 
Mert így viszik fel nekem:

agoston.viktor: 1.kép

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mint ezt sokan tudjátok, a szlovák túristaházaknak nagy részébe (Téri ház, Kamenna Chata, Gyömbér ház, Rysy ház, Hosszú tavi menedékház) még mindig gyalog szállítják fel a menázsit. Krumplit, gázpalackot, vizet, wc-papírt és söröshordót. Ez egy szép szaklma, de elég megterhelő. Általában 50-60 kg-ot visznek fel a hátukon, de Laco Kulanga az igazi „heavy-weight champion” egyszer 211 kg-mal battyogott fel a Kőpataki házhoz.
 

agoston.viktor: 2.kép

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kilóra fizetik őket…
 
Fontos, hogy nem anyagi megfontolásokból választják a házak ezt az ellátási módot, inkább a környezettudatosságuk, és a helyiek (higyjétek el, egyáltalán nem pejoratív értelemben írom) yeti-sége miatt. Egyes „chata”-k ellátói télen, amikor az időjárás engedi, vagy éppen megkívánja, sítalpon végzik a feladatukat.

agoston.viktor: 3.kép

 
Pár éve, mikor, a két fős személyzeten kívül egyedüli vendégként szálltunk meg a Stefanikaban, amíg a Trangoskai parkolóban szedelődzködtük a szokásos 1,5-2 órát, az aszfalton jött a sörös hordóval megpakolt sporttárs. Fogalmam sincs, honnan indult…. Kedvet is adott a feljutáshoz, de inkább a rakomány, mint a tevékenység láttán, persze. Lefeléjövet (amikor mi még persze mindig felfelé mentünk…) meg madzagon hozta-engedte az üres gázpalackot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

agoston.viktor: 4.kép

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A házban pedig egy tábla fogadott, hogy itten csapolnak a környéken legmagasabban sört. Tud valaki ennél jobban eső sört?
 
A menedékházak többsége már több mint 100 éve így működik, és Európában ez egyedinek is mondható, hiszen máshol többnyire terepjáróval, helikopterrel, vagy kötélpályán szállítanak élelmet, bár az utóbbi időben – a szlovák mintára – Csehország és Olaszország, sőt állítólag Magyarország is büszkélkedhet hasonló hordárokkal.
 
Egy régi és különleges tradíció megérdemel egy kis viszhangot. Ezt a „szlovák serpák” is így gondolták, ezért Viktor Beránek, a Rysy ház „gondnoka” szervezésében 1985-ben megrendezték az első Sherpa Rally-t.
 
 
Ez egy verseny a teherhordóknak, melyet az időjáráshoz és az – esemény családiasságát bizonyítva – az indulók elfoglaltságához igazítva október közepén tartanak minden évben. A Főszervező meg is nyerte az első versenyt, de több versenyt nyert Oto Janigoš, Miky Knižka. A nyertesek közt egy ízben felbukkan Igor Fabricius neve is (ismerős? Neki írunk emailt, ha foglalunk a Stefanikaba). Aztán 2005-ben egy Martin Maličký nevű fiatalember gondolt egyet és azóta ő nyer évről évre.
 
Egy bolond (ország) százat csinál: Járdán Zsoltnak köszönhetően – aki már részt vett a szlovák versenyeken – 2008 óta Magyarországon is van Serpa rally:
 
http://www.extrem.hu/cikk/extrem.hu/4487
 
 
Így hát, Kedves Olvasó, ha kedvet érzel a megmérettetésre, nem kell mást tenned, mint a magyar versenyre jelentkezel, vagy – ha alkalmasnak érzed magad – irány a hiking.sk, a szlovák után érdeklődni, bár felhívom a figyelmet, hogy a Trangoska – Stefanika távot, 60 kg-mal, kb 1 órás szintidő alatt illik abszolválni, hogy labdába rúgj.
Ha az 59 éves Viktor Beráneknek akarsz netán segíteni, állítólag a Csorba tói házból felvihetsz kis (5-30 kg) csomagot a Rysy házig.
 
A többieknek meg javaslom, hogy – hozzám hasonlóan – élvezzék a csapolt söröket egy ilyen hegyi házban, hálávaltelve és értékeljék azt, a túra közben támadt igény, és az ellátó érdemeinek megfelelően, ne csak az íze alapján.

agoston.viktor: 6.kép

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sör, söröbb, söröm
 
Linkek
 
és egy film (köszönet Kócos oldalának(bcspk.blog.hu), ahol Viktor bácsi sítúrázik és kiszabadítja az erre a célra előző évben bezárt és behavazott operatőrt a Rysy házbul:
 

 

süti beállítások módosítása