Fókablog

Fókablog

Magyar hegymászókat sodort el a lavina a Tátrában-videó a mentésről

2010. január 03. - viktor.agoston

 További képek a mentésről

 Lavina sodort el három magyar hegymászót a szlovákiai Magas-Tátrában a Poprádi-ház közelében, a Tények értesülései szerint egyikük a Mount Everestet is megmászó Erőss Zsolt. Egyik barátja azt mondta a Tényeknek, hogy Erőss biztosította a másik két hegymászót, de kicsúsztak, 150 métert zuhantak és betemette őket a hó.


A hógörgeteg szombaton a kora esti órákban érte el a Draca dolinkát megmászni próbáló magyarokat. Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek.

Egyikük telefonon értesítette a hegyi mentőszolgálatot, azonban a rossz időjárási viszonyok, a -12 fokos hideg, havazás, erős szél miatt helikopterrel nem lehetett megközelíteni a baleset helyszínét.

Végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezve elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket. Onnan vasárnap reggel a poprádi kórházba szállították a három hegymászót.

A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg 1-es és 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek ellenére a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.

 

 

Index.

MTI

 

süti beállítások módosítása