Fókablog

Fókablog

"Ha szerették a hegyet, nyugodjanak ott békében"

2009. november 30. - viktor.agoston

 Nakamura Tomacu nem mondta, hogy megmászná, és azt sem, hogy készül rá, mindössze leírta a névtelen hegy koordinátáit.
A szecsuani hegyet, amelyet a helyiek nem tartanak a Himalája részének, senki nem "győzte még le", senki sem jutott 6079 méteres csúcsára. Kell-e ennél több egy hegymászónak, bárhol is legyen a világon? Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Katalin is vittek magukkal egy kis magyar zászlót.
"Ennek a hegynek nagyon-nagyon nehéz a csúcsára feljutni" - mondta a MTI tudósítójának Lin Li, a szecsuani hegymászószövetség főtitkára 3150 méteren annál az alaptábornál, ahonnan a négy magyar is útnak indult, és ahol összekötőjük várt rájuk. Innen ment fel 4150 méterig Mécs László alpinista, hogy társai után kutasson."
"A négy tibeti közül, akik november kilencedikén a magyarok keresésére, mentésére indultak, az egyik nyolcszor volt fenn a Csomolungmán (Mount Everest), és egyike volt az olimpiai fáklyás váltó azon csapatának, amely feljuttatta a világ legmagasabb pontjára a fáklyát. Ő mondta nekem, hogy ennek hegynek a csúcsára jutni rendkívül nehéz, mert veszélyes. Nem a magassággal van a gond, hanem a jéggel. És ez különösen igaz most, ebben az időszakban, szeptember és április között" - tette hozzá.
A főtitkár elmondta, hogy amikor a magyarok október 17-én visszatértek az alaptáborba, az összekötőjük felhívta a figyelmüket arra, hogy különösen veszélyes részhez érkeztek. A magyarok erre azt mondták, hogy igyekezni fognak gyorsan áthaladni azon a kritikus szakaszon. Időközben három dán alpinista is nekivágott a csúcs meghódításának, a kínai szövetség őket tájékoztatta a veszélyről és a magyarok eltűnéséről.
A kérdéses területen október 22-én vagy 23-án egy hatalmas jégomlás történt, ám Lin Li szerint a négy magyar még akkor sem maradhatott életben, ha nem temette el őket az omlás. "12 gázpalackjukból hatot vittek magukkal. A hat palack egyenként három óra időtartamú használatra elegendő, ami összesen 18 óra. Élelmük messze nem volt elegendő egy hosszabb távollétre. Meggyőződésem, hogy a négy fiatalt a lezúduló jég temette el" - mondta a szakértő, aki hozzátette: 2006-óta, amióta ő a szövetség főtitkára Szecsuanban 28 hegymászó halt meg mászás közben, hatvan százalékuk kínai. Az idei évben június óta Kínában összesen 18-an haltak meg, közülük 11-en ebben a tartományban. A tizenegyből kilenc külföldi, kettő kínai. A külföldiek közül két orosz, a négy magyar és három amerikai volt az áldozat.
Szecsuanban - a mostani, magyarok utáni kutatás előtt - eddig két alkalommal került sor helikopteres mentésre. 1981-ben egy japán hegymászócsoportot ért tragédia 7200 méteren. A 8 tagú expedícióból 13 évvel később egy lábszárcsontot találtak meg. 2006-ban két amerikai vesztette életét jégomlás következtében, egy évvel később, az olvadás után, megtalálták egyikük maradványait. A helikopteres felderítés egyik alkalommal sem segítette az érdemi információhoz jutást.
A további keresésnek legközelebb jövő tavasszal látja értelmét Lin, aki együttérzését fejezte ki a történtek miatt a magyaroknak. Végül még fontosnak tartotta megjegyezni: gyakori, hogyha meg is találják a szerencsétlenül járt alpinistákat, helyben temetik el őket, vagy egy gleccserhasadékba engedik le a holttestet, mondván: "ha szerették a hegyet, nyugodjanak ott békében".
Forrás

süti beállítások módosítása