Fókablog

Fókablog

Fóka karbantartás, újraragasztás

2009. november 29. - Aloiv

 

Egy hosszú, fehér, átsíelt téli szezon nem nagyon hagy nyomot a maga tisztaságával fókánkon. Ám, ahogy beköszönt a tavasz, egyre jobban olvad a hó, vizesedik a fóka, ráragadnak a fenyőtüskék a ragasztórétegre. Több elmélet is van a fóka karbantartásra, és a ragasztóréteg felújítására, leírom azt, ami nekem a legjobban tetszett.

 

 

Tedd fel a fókát a ragasztóréteggel felfelé a sílécre úgy, hogy a léc és a szőrös rész közé helyezz újságpapírt. Ez megvédi a nemkívánt felületeket a ragasztótól.

 

Vágj szét egy papírszatyrot, ami jó masszív, tiszta papírból, szerintem még a zsírpapír is megteszi. Fedj le egy részt a fókán, s meleg vasalóval vasald át alaposan. Gondosan kell megválasztani a hőfokot ahhoz, hogy a ragasztóréteg felolvadjon, de a fóka ne sérüljön. Húzd le a papírt, ás nézd meg, mennyi koszt szedtél le máris! Ismételd addig, míg a fóka teljesen tiszta nem lesz. A maradék ragasztóréteget kapard le egy műanyagkártyával, régi bankkártyával például.

 

Én tubusos fókaragasztót használtam. Egy ecsettel vigyük fel egyenletes rétegben az anyagot a felszínre, majd egy spatulával vagy a kártyával símítsuk tökéletesre.

 

Egyes fókákon van egy hosszanti csík középen, ezt el is távolíthatjuk, vagy egy ragasztószalaggal leragaszthatjuk a ragasztóanyag felvitele előtt.

 

Ha megvagyunk, hagyjuk  száradni legalább 6-8, de inkább 12 órát!

Még annyit, hogy ha a fókát irgalmatlanul koszosnak találjuk, a renoválás előtt érdemes megtisztítani. Ezt úgy javasolt elvégezni, hogy egy hideg vízzel teli edénybe (azért nem melegbe, hogy ne ragadjon össze) téve kavargatva léáztatjuk róla a pollent, a koszt. Ezután fellógatva száradni hagyjuk. Szükség esetén lehet a szőrmét impregnálni is. Az újra ragasztást csak ezután kezdjük el. 

süti beállítások módosítása