Fókablog

Fókablog

Folytatódik az eltűnt magyar hegymászók keresése

2009. november 14. - viktor.agoston

 Kínába érkezett Mécs Laci, az Excelsior SE hegymászó oktatója, és több magashegyi expedíció résztvevője, hogy csatlakozzon a kínai hegyimentő kollégákhoz.

MTI-2009. november 14. 17:30

 

A kínai Szecsuan tartományban eltűnt magyar alpinisták által megmászni kívánt hegyhez legközelebbi településre ért az a kilenctagú kínai-magyar csoport, amely közösen igyekszik a helyszínen tájékozódni a történtekről. A csoport a tartomány székhelyéről, Csengtuból nyolc órás buszozás végén érkezett meg Kangting megye Caoko falujába, ahol a szecsuani hegymászó szövetség két vezetője, Lin Li és Liu Feng, Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul és a Magyarországról érkezett Mécs László hegymászó, valamint az egyik eltűnt hozzátartozója, Pechtol Anna beszélte meg a következő napok teendőit.

Mécs az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondta, korábban azt gondolták, hogy a kínai mentők nem jutottak fel abba magasságba, ahonnan belátható az a helyszín, ahol a magyarok eltűnhettek. Most kiderült, hogy értékelhető fényképfelvételek készültek a térségben, ahol pontosan az eltűnés valószínűsíthető időpontjában nagy mennyiségű jég omlott le. "Hozzáértő, lelkiismeretes kínaiakról van szó, akik szinte végig felmentek, 4650 méteren sátorhelyet találtak, és csak a függő jég alá nem merészkedtek" - mondta Mécs.

 

 A szombat esti megbeszélésen megegyezés született arról, hogy vasárnap a jelenlévők felmennek a 3100 méteren lévő alaptáborig, majd onnan - az időjárás függvényében - Mécs László és a tartomány legjobb hegymászója, együtt tovább megy 3900, illetve 4600 méterig. A kínai hegymászó és Mécs együtt részletesen átnézték a rendelkezésre álló fényképeket, és közös tervet készítettek.

 A magyar alpinista rendelkezik azzal a felszereléssel, amely ebben a magasságban és terepen szükséges, de csak vasárnap, a helyszínen fog kiderülni, hogy a két napja Kínába érkezett sportoló fizikai állapota megfelel-e a mászáshoz. A kínai szakemberek rendkívül fontosnak tartják, hogy Mécs László semmiképpen ne kerüljön veszélyes helyzetbe, ezért a helyismerettel rendelkező kínai partnere lesz a mászás irányítója.

Mécs Laci eddigi nyolcezresei:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Broad Peak 8047m
  • Gasherbrum II. 8035m
  • Gasherbrum I. 8068m
  • Makalu 8463m

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása