Fókablog

Fókablog

Fókát, de milyet?

2009. november 10. - viktor.agoston
Tradicionálisan mohair/moher felszínt használtak, az utóbbi években a nylon alapú csúszó felületek terjedtek el. A moher hidegebb havon (3 Celsius alatt) jobban csúszik, míg a nylon inkább a melegebb felszínen enged. A legjobb állítólag a kettő kombinációja, az ún. mixfóka.
 
Ha a fóka rövid kevesebb a húzóerő a haladásban, de könnyebben csúszik. Ha túl hosszú, nem lesz lapos, nem feszül a lécre, ami némi idő elteltével akadályozni fogja a mozgás minden fázisát.
 
Tippek:
  • Megbízható ragadó felületet válasszunk. Ha nincs jó ragadás, a fóka hidegben, illetve nedvesség hatására le fog esni, ami bizonyos helyzetekben akár veszélyes is lehet. Én speciel a ragasztó felülettel rendelkező típusokban (Colltex, Pomoca) jobban bízom, mint az új mátrixfelületifeszültségesadhezív izékben. Kb. 5000 Ft-ből meg lehet újítani a ragadó felületet, használattól függően kb 2 évente.
  • Bizonyosodj meg arról, hogy a fóka elülső és hátsó rögzítője passzol a léchez.
  • Bizonyosodj meg arról, hogy a fóka elég nagy. A léc egyik végétől a másikig tart, és középen kb. 80%-ban fedi azt. Fontos, hogy a léc derekánál tisztán látszódjon mindék oldalon az él. Ennek e jelentősége leginkább meredek oldalakon történő traverzálás során mutatkozik meg. Miközben a fóka biztosítja z előre haladást és meggátolja a hátracsúszást, addig a hegy felé eső él (legyen: hegyél) kapaszkodik az oldalba és megakadályozza a lefele csúszást

  

süti beállítások módosítása