Fókablog

Fókablog

Éjjeli menedék

2009. október 21. - Aloiv
2009 március
 
Egyszer volt hol nem volt, három fiatal nyakába vette Európát, elindult kalandot keresni. Ausztriában álltak meg egy hegyi faluban, a Grossvenediger lábánál.
Egy kis vendéglőben meleg leves mellett összedugták fejüket, merre induljanak tovább.
 
A fogadós ellátta őket hasznos tanácsokkal, még fel is üzent a hegyi házba, ahová tartottak, hogy várják őket mire megérkeznek. Hótalpakat csatoltak a talpukra és elindultak az éjszakában. Mentek, mendegéltek, sötétben, hidegben idegen tájon, de az út csak nem akart fogyni.
  
Megküzdöttek számtalan jeges kaptatóval, megfagyott lavinákon és meredek hegyoldalakon keltek át, míg egyszer csak fényt pillantottak meg, mely a meleget, a biztonságot ígérte, de nem lelték a hozzá vezető utat. Órákig bolyongtak, míg átfagyva, éhesen végül ráleltek a házra, ahol már várták őket.
Nagyot aludtak, másnap gondosan megreggeliztek, míg összeállt az útiterv. Hallottak egy házról, mely félúton volt a csúcshoz. Mivel fáradtak voltak, amellett döntöttek, ott szállnak meg napközben, s onnan indulnak másnap hajnalban tovább. Elindultak. Nehezen falták a kilómétereket, lassan haladtak. Gyönyörű tájakon jártak, minden csupa hófehér volt, napsütötte sziklaormok tűntek fel, s nem sokára a kunyhó is. Defreggerhaus volt a neve.
 

foka: P3210187

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyikük előbb ért fel, s egy hóba süppedt házra talált, melyet ki kellett ásnia, hogy az ajtaját kinyithassa.

foka: P3210168
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mire az utolsó is megérkezett, a többiek fát aprogattak, s begyújtottak.

foka: PB070011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kályhában duruzsolt a tűz, száradtak a pokrócok. Élelmet alig vittek magukkal, ezért megörültek, amikor találtak edényeket, levesbevalót, tésztát és édességet.

 

foka: P3210178

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Havat olvasztottak, teát, vacsorát főztek. Lassan a nap elindult lefelé az égen, a szél is felerősödött, élvezték a meleget odabent.
 

foka: P3210190

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyertyát gyújtottak, és a tűzhöz húzódva beszélgettek. Egyszer csak vendég érkezett, két idegen. Megosztották velük a szállást és az élelmet. Szép csendes este volt. Közben odakint vihar kerekedett, erősen fújt a szél, annyi havat hordott reggelre az ajtó elé, hogy ki kellett magukat ásni.
 

foka: P3220193

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hegy megmakacsolta magát, nem engedett aznap embert a hátára.
 
 

foka: P3220208

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Így a vándorok immár öten elindultak lefelé. Kissé csalódottan ugyan, de belátták várniuk kell a következő alkalomra, amikor meghódíthatják maguknak.
 

foka: P3220233

  Rendben leértek, elbúcsúztak útitársaiktól, s elindultak hazafelé.

Egy álmom vált valóra, mikor ebben a menedék házban tölthettem az éjszakát barátaimmal a Venedigeren. 

foka: PB070027

süti beállítások módosítása