Fókablog

Fókablog

1.3 Több eltemetett személy

2009. március 08. - viktor.agoston

 Komplikálódik a helyzet.

 
Elsődleges keresési fázis
 
1.      Memorizálom a lavinacsúszás irányát.
2.      Megjegyzem azt a pontot, ahol utoljára láttam a társaim
3.      Keresek egy biztonságos pontot, ahonnan belátom a lavina területét
4.      A lavinarádiót „adás”- funkcióról „vétel”, vagy „keresés” funkcióra kapcsolom
5.      Amíg nem fog a készülék jelet, a lavinán 40 méteres Z-mintázatban haladok lefele (vagy egyenes vonalban, pl. vizuális, vagy hangjelek észlelése estén)
6.      Keresem a vizuális jeleket, hallgatom a készüléket.
7.      A vétel elősegítésére 3 tengely körül forgatom a lavinarádiót a kezemben.
8.      Több jelet fog a készülék. Megjelölöm a helyet. (több fajta hang, illetve a digitális készülékek jelzik a képernyőn)
 
 
Második keresési fázis
 
1.      Megállok és a készüléket a kezemben tartva meghatározom a legerősebb jel valószínű irányát.
2.      A jel irányában haladok egy félkörív mentén, ha erősödik a jel, jó irányban haladok, ha gyengül a kiindulási pontomtól az ellenkező irányú félkörív mentén haladok.
       A digitális készülék mutatja a távolságot és az eltemetett irányát.
3.      Amennyiben az áldozat 3-5 méteren belül van, véget ér a második keresési fázis.
 Mammut Barryvox készülék tájékoztatójából.
 

foka: lavina ker4

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Harmadik keresési fázis
 
1.      A mozgásom lelassul, így pontosabban tudok keresni. A készüléket ugyanabban a pozícióban tartom a lejtőhöz képest, nem forgatom, nem emelem, nem süllyesztem.
2.      Egy egyenes vonal mentén kezdek haladni, egészen addig, amíg a jel nem kezd el újra gyengülni. A vonal mentén visszamegyek oda, ahol a legerősebb volt a jel. (Analóg: leghangosabb, digitális: legkisebb szám)
3.      Ahol a leghangosabb a jel, ott 90 fokban elfordulok, és az előbbi vonalra merőlegesen kezdek el haladni, egészen addig, amíg nem kezd el gyengülni a jel megint. Visszatérek a legerősebb jel helyére a vonal mentén és megint merőlegesen haladok.
4.      A fenti keresést addig folytatom, amíg a legerősebb jel helyét nem találom meg.
5.      A lavinaszondát a hóba szúrom. Ha nem találom rögtön a társamat, magam körül szisztematikusan ismétlem a szúrást.
6.      Ellenállásba ütközik a szonda. A hóba szúrva hagyom a szondát.
Ha egy kereső személy van, (az ég irgalmazzon neki!) nehéz és ellentmondásokkal teli a helyzet, és nincs jó megoldás. Ahhoz, hogy egy csapat idáig eljusson sok hibás döntést (pl. egyszerre nem egy ember halad át a lavinaveszélyes területen, hanem több) kell hozniuk megelőzőleg, és sajnos ennek következményit is viselniük kell. Mit fogsz tenni? Kit mentesz meg?
Azt az egy embert, akit megtalálunk kiássuk addig, hogy az életjeleket (légzés, keringés, reakcióképesség) fel tudjuk mérni, és esetleg levegőt is kapjon.
 
Ha vannak életjelek, kikapcsoljuk a pieps-ét, és keresünk tovább.
Ha nincsenek életjelek két dolgot tehetünk
 
·         Újraélesztést kezdünk
·         Nem kezdünk újraélesztést
 
Tehát több probléma merül fel: ahhoz, hogy egyáltalán értelme legyen az újraélesztésnek, ki kell ásnunk teljesen, vagy legalábbis addig, hogy a mellkashoz hozzáférjünk. Ez idő. Az újraélesztés úgyszintén. Ezzel halálra ítéljük az esetleg még élő többieket. De lehet, hogy rajtuk már egyébként sem tudunk segíteni, legalább az elsőt megpróbálnám megmenteni, ha újraéleszteném? Bizonyos digitális készülékek olyan érzékeny mozgásszenzorokkal rendelkeznek, hogy még a légzőmozgásokat is képesek bizonyos esetekben jelezni, de nem mindig. Ceterum censeo próbáljunk ne kerülni olyan helyzetbe, hogy egyedül kelljen több társunkat menteni.
 
 
 
Ha több kereső személy van, a pieps-el legjobban bánó, legtapasztaltabb személy visszatér a több jel fogásának megjelölt pontjára és folytatja a keresést, a többiek megkezdik az eltemetett személy kiásását.
 
 
A keresés folytatása
 
1.      Visszatérek arra a helyre, ahol az első szignálokat fogtam
2.      Ha kikapcsoltam az első eltemetett készülékét, csak a további eltemetett személyektől jövő jeleket fogom, ha nem kapcsoltam ki, eltekintek az első jelétől, és haladok a lavina tengelyében, félkörív mentén.
3.      A készülék jelzi, hogy 15 méteren belül több eltemetett személy fekszik.
4.      2-5 méteres sávokban haladok, a készüléket a hófelszínhez közel tartom, nem változtatok a készülék helyzetén. (Mikro-sáv keresés)
5.      A digitális készüléken figyelmen kívül hagyom az irányjelzést. Az analóg készülék hangosságát (érzékenységét) csökkentem.
6.      Ha 3-5 méteren belül jelzi a készülék az áldozatot lelassul a mozgásom. Csökkeni kezd a jel intenzitása.
7.      A vonal mentén visszamegyek oda, ahol a legerősebb volt a jel. (Analóg: leghangosabb, digitális: legkisebb szám)
8.      Ahol a leghangosabb a jel, ott 90 fokban elfordulok, és az előbbi vonalra merőlegesen kezdek el haladni, egészen addig, amíg nem kezd el gyengülni a jel megint. Visszatérek a legerősebb jel helyére a vonal mentén és megint merőlegesen haladok.
9.      A fenti keresést addig folytatom, amíg a legerősebb jel helyét nem találom meg. Már csak egy jelet hallok, azaz kb. 3 méteren belül van az egyik áldozat.
10.   A lavinaszondát a hóba szúrom.
11.   Megtaláltam a következő eltemetett személyt is. Kiásom, hogy az életjeleket ellenőrizni tudjam, biztosítsam a légutakat és kikapcsoljam a jeladóját. Ha többen keresünk, a többiek kiássák és ellátják az áldozatot, elsősegélyben részesítik őt.
12.  Visszatérek ahhoz a helyhez, ahol a sáv-keresést megszakítottam.
13.  Folytatom a keresést a fentiek alapján.
 
 
 
süti beállítások módosítása