Fókablog

Fókablog

Lavinabaleset: Négy halálos áldozat

2011. január 12. - viktor.agoston

  MTI

Öt síelőt maga alá temetett egy lavina kedden a francia Alpokban: négyen életüket vesztették, az ötödik személy sértetlenül megúszta a balesetet - közölték a helyi hatóságok.

Az áldozatok - két francia, egy brit és egy svéd állampolgár - egy hétfős csoport tagjaiként a kijelölt pályákon kívül, egy edző kíséretében síeltek Val d,Isere síparadicsomban, amikor feltehetően a maguk által kiváltott hógörgeteg elsodorta őket. A másik két személyt nem temette maga alá a hó, ők értesítették a hegyimentőket.A csoport valamennyi tagjánál volt lavina-jeladókészülék, amelynek segítségével a mentők gyorsan megtalálták a síelőket a hócsuszamlás alatt.
Az öt személy közül négynek a keringése már leállt, amikor a mentők kiásták őket, és sikertelenül próbálták őket újraéleszteni. Az ötödik síelő, akit csak félig temetett maga alá a hó, viszont egyáltalán nem sérült meg.
A sajnálatos esemény kapcsán érdemes pár dologról elgondolkodni.
·                 A statisztikák szerint Európában a legtöbb lavinabaleset 2-3-as lavinaveszélyben történik.
·                 A lavinabalesetek több mint 90%-a ember által (általában a mászó, vagy síelő) elindított lavinában történik.
Mi a magyarázata annak, hogy mérsékelt lavinaveszély a legveszélyesebb?
1.      Mert az emberek 4-es lavinaveszélyben már el sem indulnak túrázni
2.      hamis biztonságérzés, hiszen csak 2-es a lavinaveszély...
De valójában mit jelent ez a mérsékelt veszély?
A lavinaszolgálatok egy adott területre, régióra adják ki jelzéseiket. Figyelembe veszik az időjárási tényezőket, mint például a csapadékot, hőmérsékletet, illetve hóprofil vizsgálatot végeznek kitüntetett helyeken. A lavinajelzés általában az adott régióban fekvés és tengerszint feletti magasság, illetve napszak szerint is differenciál.
A rózsa sötét színű része a veszélyes fekvésű hegyoldalakra utal, a példában bal alsó részén látható jelzésben a nyugat-észak nyugati-északi-keleti dél-keleti-déli lejtőkön fokozottabb a veszély, míg a nyugat délnyugatin kisebb, illetve fokozott 2200 méter felett.
A jelentés mindazonáltal nemképes számolni a lokális tényezőkkel.
A kuloárban összegyűlt hó, a gerinc lee (szél alatti) oldala, a ritkás növényzet, a konvexitások és konkávitások, a csoport viselkedése mind növelni tudják a helyi lavinaveszélyt, így ott is elindulhat a hó, ahol egyébként a jelzésnek megfelelően nem lenne várható.
Egy 2-es lavinaveszély esetén a 40 fok alatti lejtőkön kisebb a lavina elindulásának esélye. Azaz egy 40 fokoson már könnyen elindul a lavina a területre jellemző általánosan stabil hó ellenére is.
 
 
 
süti beállítások módosítása