Fókablog

Fókablog

Soca: Isonzó

2010. július 25. - viktor.agoston
 
A ma az extrém sportolók szlovéniai mekkájának tartott, békét sugárzó, végtelen erdőségekkel borított hegyekkel körbeölelt Soca-völgy majdnem egy évszázaddal ezelőtt az Első Világháború legvéresebb csatáinak színtere volt.
Egy kellemes, izgalmakkal, kihívásokkal és élményekkel bővelkedő hetet töltöttünk a völgyben, de mielőtt rátérnék ezek taglalására, emlékezzünk meg a történelem segítségével sokunk dédapjának vesztőhelyéről, az Isonzó-völgyről.
 
Az Első Világháború 1914-es kitörése után egy évvel, a Londoni egyezmény –amely bizonyos területeket garantált Itália számára- aláírását követően 1915 május 23-án Olaszország felbontotta a három császár szövetségét és hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának.
 
A Monarchia a Balkánról és a keleti frontról vont össze harci tapasztalattal már rendelkező csapatokat, amelyek a kb. kétszeres erőfölényben lévő, azonban még tapasztalatlan olasz sereggel csaptak össze. Az olasz offenzíva 1915 nyarán elakadt, a két fél hosszú állóháborúra rendezkedett be a hegyekben.
A isonzói háború 29 hónapon keresztül zajlott, 12 nagyobb ütközetben  315 ezer olasz és 235 ezer K.u.K. katona halt meg. A Monarchia seregeinek jelentős része magyar, főként az Alföld területéről besorozott katonákból állt.
 
Az isonzói háborút 1917 október 24-én a központi hatalmak által megindított, nagyszabású offenzíva zárta le, amely a “Kaporettói csoda” néven írta magát be a hadtörténelembe. Itt vetettek be először rohamcsapatokat, amelyek mélyen az ellenséges vonalak mögé hatolva kulcsfontosságú pozíciókat szereztek meg. Érdekességként említendő, hogy Erwin Rommel is ekkor debütált katonai pályáján az egyik rohamcsapat vezetőjeként.
 
Caporetto-nál a Monarchia és Németország fényes és véres győzelmet arat: az olasz sereg praktikusan megsemmisül: 40 ezer halott, 50 ezer dezertőr, 300 ezer hadifogoly a veszteség olasz oldalról, míg a központi hatalmak 20 ezer katonát vesztenek.
 
Isonzó mindazonáltal a háborúk történetének egyik legvéresebb fejezete: sokszor az arcvonalak akár pár méteres eltolásáért  több százezer katona áldozta életét, akár a csaták egy  napja alatt.
 
 

Majdnem száz évvel a csaták után az Isonzó/Soca völgyét most extrém sportolók foglalják el, köztük mi is, hogy pár napot az adrenalin szintézisnek és a festői környezetnek szenteljünk. 

agoston.viktor: P7200241

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Isonzó ma: Egy könnyed WW (White Water, nem World War) I-II szakasz

Vadvizi túráinkat a www.socarider.com szervezte, utólagosan is, mégegyszer köszönjük!

A terület egyik központja Bovec.


View Larger Map

A 10 eurós kemping pedig a Kajak kamp Toni.

 

agoston.viktor: P7200179

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csaszi (Gyuszi) habozik. Ő a túravezetőnk szárazon, de leginkább vizen

 

agoston.viktor: P7200221

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Soca egy szűkülete.

Rafting

 

A Soca  WW I-től WW VI-ig tartalmaz evezhető szakaszokat, bár ez utóbbi a gyakori és rosszindulatú szifonok miatt (a sziklák alatt tűnik el a víz, majd késöbb megint előkerül) csak a profiknak evezhető szakasz.

 

Vadvizi nehézségi skála
WW: white water ( vadvíz )
WW I: könnyű, egyenletes sodrás, egyenletes hullámzás, egyszerű, nyitott folyókanyarulatok, könnyen kikerülhető akadályok, könnyen belátható útvonal
WW II: közepesen nehéz, változó sodrás, változó hullámzás, kisebb hengerek, örvények, egyszerű akadályok a sodrásban, kisebb lépcsők, összességében jól belátható útvonal
WW III: nehéz, magas, rendszertelen hullámok, hengerek, örvények, limányok, nagyobb akadályok a mederben, lépcsők, kisebb torlaszok a mederben, az áramlat bokrok alatt haladhat át, az útvonal helyenként nehezen belátható
WW IV: nagyon nehéz, magas, rendszertelen hullámok, nagy hengerek, örvények, és akadályok a mederben, az útvonal belátását akadályozó torlaszok, az útvonal helyenként nem belátható, parti felderítés szükséges
WW V: különösen nehéz, a meder extrém esése nagy vízhozam mellett, magas hengerek és lépcsők, az útvonal belátását akadályozó, szűk, nehezen átjárható torlaszok, vízesések, a parti felderítés elengedhetetlen. Hibázásnak könnyen igen komoly vagy végzetes következményei lehetnek
WW VI: extrém fokozat
Általánosságban véve nem járható vadvíz. Csak a legfelkészültebb vadvízesek, kajakosok teljesítik, de komoly tervezés, rákészülés szükséges. Hibázni nem illik.

 

agoston.viktor: Soca copy2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Soca vadvizi térképe

 agoston.viktor: P7200229

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Átemelés és levitáció, a gravitációs tér ereje ezen a ponton elhanyagolható

Ezen a napon kb. 9 órát töltöttünk a vizen, 3 szakaszt teljesítve, miniraft hajókkal.

agoston.viktor: P7200182

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ante-borulás

agoston.viktor: P7200185

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post-borulás

A következő nap pedig fáradt izmainakt egy kis canyoning során lazítottuk le.

 

Canyoning

 

Ami leginkább vízesésekben és azok közvetlen környezetében megvalósuló, haláltmegvető bátorságot és a lét további csodájáról való visszavonhatatlan és teljes lemondást kívánó időtöltése az adrenalindependens pszichopatáknak. Nos én pl. ilyen vagyok. Anita asszem ezt még nem döntötte el. De jó úton halad.

 

agoston.viktor: P7210307

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tetthely

agoston.viktor: P7210275

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drag and drop

agoston.viktor: P7210281

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemnormális

agoston.viktor: P7210300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Négyemeletes házról lezuhanni

süti beállítások módosítása