Fókablog

Fókablog

Új helyek: Kis Fátra

2015. március 25. - viktor.agoston
Ahogy járjuk a hegyeket egyre több emberrel ismerkedünk meg, akiktől egyre több új ötletet is kapunk, hova kellene még elmennünk túrasízni. Ha van neked is ötleted, szívesen vesszük, ha megosztod a nagyérdeművel. Olvassátok Balázs és Mariann közös beszámolóját a Kis Fátráról!
  • 4 óra Pestről
legegyszerűbb útvonal: Bp-Ipolyság-Korpona-Zólyom-Besztercebánya-Dóval/Donovaly-Rózsahegy-Sutó/Sútovó falu fölé a parkolóba
  • Akik voltak:
Csupor Mariann és Hámornik Balázs 2 napra
Ágoston Viktor, Ádám Gábor, Mihalik Zoli 1 napra (szombatra amikor a nap sütött…)
  • Kellemes hegyek. Sok sízhető rész, kevésbé sziklás, max 1700m magas. Sok hó van most
Déli parkoló (GPS: Zajacová: N49.15879° E19.05456° ) borzalmas úton közelíthető meg. (Északon a Vratnai sípalya van, onnan egyszerűbb lehet). 
Chleb, Nagy Krivan, Kis Krivan csúcsok.
img_9253.JPG
Túra:
1. nap
B:
Parkolóból a patakvölgyben fel (nehezebb terep, de az úton hiányos volt a hó) onnan ház, onnan Chleb, kellemes tavaszi havon csúszás a Nagy Krivan aljába, aztán Nagy Krivan fel, és a kisebbik kuloárban le: kemény, tavaszi hó. Kellemes meredekség. Második kör: Nagy Krivan, szélesebb kuloar, kemény hó, a déli szélen viszont kellemes porhó és nem fagyott. Napsütötte örömsízés… már ha elég vastag a léced.
M: 
A parkolóból való induláskor kellett az optimizmus, havat nem nagyon láttunk, a lassacskán érkező helyiek fele túrabotot vett elő, de a másik fele lécet - ez bizakodásra adott okot. Az első kb 200m szint hátizsákon léc-sétáltatós tavaszi túrának tűnt, plusz mazochizmusként síbakancsban; de még mielőtt megvertek volna a fiúk az uticél-javaslatért, megtaláltuk a havat. Csatoltunk, és már csúszva haladtunk tovább.  
img_6914-1_copy.jpg
A turistaút könnyű, kezdőknek is vállalható, cserébe a patakvölgy szebb, de ha a patak nincs (teljesen) befagyva, akkor kezdőknek nem ajánlott, könnyű belecsúszni! Pár helyen tartottam tőle, hogy fürdés lesz a vége. Az út először szűk völgyben halad szorosan a patak mellett / felett, aztán kitágul a völgy, és meglátod a köréd magasodó havas hegyeket, és rajtuk a sí-nyomokat.   img_6913-1_copy.jpg
A ház előtt napozás, Radler, ebéd, majd irány a Chleb, és a Nagy Kriván kétszer is. Lefelé szuper csúszások, jó hóban. 
Végül a háznál kettévált a csapat, mi maradtunk Balázzsal, a többiek hazaindultak. 
M: 
Este Martintól (ő a hegyimentők oktatója, és 2 hét múlva a lavina-tanfolyamon minket is ő fog oktatni) kaptunk kölcsön térképet és GPSt - amit ekkor túlzott óvatosságnak gondoltam, de másnap beigazolódott, hogy nem az volt. Martin a térképen mutatott és berajzolt nekünk egy másnapi túra-javaslatot, ami a környék 3 legjobban túrasízhető hegyét tartalmazta: Maly Kriván déli oldal(a lavinaveszély miatt max délig), Velky Krivan nyugati oldal, Chleb. Végül a másnapi köd meghiusította a tervet, a 20m-es látótávolság miatt inkább az előző napról ismert helyeken csúsztunk.
2. Nap
B:
Felhős, közepesen szeles idő. Látási viszonyok rosszak. A szlovák önkéntes hegyimentő csapattal lavina mentés gyakorlatba szálltunk be: 1,5m-es 4 eltemetett emberes (hátizsákos:) helyzet. 20 fős mentő csapat. 3 áldozatnak van piepse, egynek nincs. 
Martinnak segítettünk előkészíteni a pályát: hátizsákokat elásni, 1,5m mélyre, rá a hó, erősen letaposva, a környék felásva. Felszerelések elhelyezése: lécek, botok megadott helyen. 
2015-03-22_09_19_15_1.jpg
M: 
az elképzelt szituban a hegyimentők bázisa a turistaház, ott kapták a riasztást. Először a pár fős, gyors csapat érkezett, a nagy csapat kicsit később.  
Első pár fős csapat csapat piepssel keres, és talál áldozatokat gyorsan (ez sikerült is).
B:
A nagyobb mentő csapat ekkor érkezik, 15 fő.
Ők kezdik az elszórt felszerelések alapján a szondás keresést azok miatt, akiknek nincs piepse. Egymás mellett 15 ember, egyszerre leszúrnak  és lépnek tovább, vezényszóra. Kell egy ember aki irányít, kell egy ember aki az esetleges későbbi lavinákat figyelni.  És ”jött” második lavina: futás, mindent eldobni. Tovább a szondázás: aki talál, az szól, és mögé lépnek akik ásnak. A sor halad tovább és váltásban ásnak. A szonda leszúrva marad ott ahol találat van, h jelezze a pontos helyet. Oldalról érdemes ásni, hogy ki lehessen húzni az áldozatot. Végül a sor legszélén Mariann találta meg a pieps nélküli áldozatot (hátizsákot).
35 perc volt, úgy hogy 20 ember kereste: akinek van piepse az gyorsan megvan. Akinek nincs annak NINCS ESÉLYE sem túlélni.2015-03-22_09_23_05.jpg
M: 
Ha csak 1-gyel kevesebb ember keresett volna szondával, akkor nem 35 perc a megtalálás, hanem a 3-szorosa!!! A lavinamező felét - 1/3-át értük át ennyien, és nagyjából a felénél találtuk meg! Tehát végigmentünk volna a tetejéig, és utána a második körben találtuk volna csak meg. --> Jeladó nélkül nincs esélyed, vagy marha nagy mázli kell, hogy ott legyél, ahol a keresést kezdik!
Nagyon kedves szlovák csapat, mindenki jófej volt, mindenféle (jel-)nyelven kommunikálni lehetett velük. Jó tapasztalat, hogy tudtunk együtt keresni szondával. Utana ők sílécből csináltak betegszállítót és ennyi volt. (elméleti oktatásuk volt még, ez egy 3 napos tréningjük volt)
img_6928-1_copy.jpg
Ház: (Chata pod Chlebom http://www.chatachleb.sk)
B:
Előny: Kaja, hely, és hangulat
Olcsó, jó kaja szép, rendezett belső. Horec és halusky finom. Nagy buli van este: gitár és pálinka van bőven, és olcsón. Hangosbemondón mondják be ha kész a kaja mint a strandon (és az emberek is olyanok kicsit …). 
Hátrány: Szállás, és zsúfoltság
Matrac láger (8€): szűk, nagyon zsúfolt padlás. Mindenki össze vissza fekszik. Későn, és elég részegen esnek be az emberek (nem tudom elítélni azért;). Inkább bulizni járnak fel mint sportolni a legtöbben. Sokkal többen vannak, mint amennyi ülőhely van az ebédlőben, és az sem tiszta hány helyet adnak ki a lágerben ezért totál káosz van: emberek és cuccok össze vissza. A Gyömbér háznál kisebb sokkal, de több az ember. Csapatépítőnek ideális hely, nyugis túrához érdemes előre szobát foglalni :)
Egyébként mi voltunk a házban az egyetlen magyarok, szóval elég nyilvánvaló volt ha “magyarokat” emlegettek az kinek szólt:)
M:
a házban töltött éjszakához jól jött a koleszos múlt meg a füldugó. Kicsit meglepett, amikor arra ébredtem, h a matrac-szomszéd (akit feltámogattak) rámesett, aztán később még valaki, aki kettőnk között találni vélt még egy hálózsáknyi helyet. Lehet, csak pár Horec hiányzott nekem is:-)2015-03-21_15_53_58.jpg
Itélet:
Több napos túrára ideális hely, jó hóviszonyok. A patakvölgy a legnehezebb szakasz fel, de ha van hó az erdész úton akkor kezdőknek is könnyű terep.
Sok lehetőség maradt még, amiket Martin mondott, és felírt a térképre. Vissza kell menni.2015-03-21_14_20_03.jpg
süti beállítások módosítása