Fókablog

Fókablog

Jégcsavar meeting, azaz hogy vitte el Maxwellt a lavinajeladó?

2015. február 18. - viktor.agoston

Nemrégiben Jégcsavar néven keresztséget kapott, a téli mászás kedvelői által elindított kezdeményezés találkozóján vettünk részt a Magas-Tátrában. Amellett, hogy egy mászós-sítúrázós hétvégét töltöttünk odafent, megismertük a lavinajeladók müködésének igazi esszenciáját, és pár lavina is átmosott a fejünk felett. Bár mindkét élmény érdekes volt, az utóbbinak kevesbé örültünk.

f_{rez}=\frac{1}{2\pi\sqrt{LC}}

Ez a Thomson képlet. Erről egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki!

Sántha Gergő előadásának egy jó részét bár nem nagyon értettük (olyan fogalmakkal dobalózott, amikkel legutóbb a középiskolai fizikai órán találkoztam, de múló rosszullétnek bizonyult) jó pár következtetést take home message gyanánt levontunk.

1. A technológia régi, bevált, viszont nemigen fejlesztett a készülékekben.

2. Az igen borsós árú készülékek lényegi része rendkívül olcsó, a márkát és a szépen formatervezett müanyagházat fizetjük meg, no meg a kényelmetlen, sosemjólbeállítható hevedereket

3. A készülék azon kívül hogy elektromágneses jeleket küld, nem kódól semmi mást, pl. ID-t, pedig ez technikailag nem lenne megoldhatatlan és fontos plusz infókat tudna jelenteni egy keresés során.

4. Többszörös eltemettség esetén az eltérő készülékek által adott jelek szétválasztása, és a hatékony keresés, azaz a percekbe mérhető módon csökkenő túlélési esélyek lényegében így a szerencsén múlnak. 

5. Egy antennás készülékkel keresni, ill. megtaláltani még inkább a szerencse kérdése. Többes eltemettség esetén ilyen készülékkel megkeresni társunkat megfelelő időn belül finoma szólva is esetleges. Eddigi tapasztalataink ezekkel a készülékekkel alátámasztják a fenti megfigyelést. Summa summarum, nem vegyetek ilyet!

 

img_8803.JPG
 Drága külső, olcsó belső? Az életed múlik rajta. 

 

 

 A téli területen történő útvonalválasztás kérdéseiről beszélgettünk, különös aktualitást adott a témának, hogy előző nap a Supercouloir útból ereszkedve 3 lavina is átsuhant felettünk. Tanulság:

ha ereszkedsz, mindig legyen pruszik az ereszkedő eszköz mellett

ha kuloárban kell ereszkedned hóviharban, az égiek legyenek veled 


img_8699.JPG

Kicsit megfagyva, kicsit eltévedve, de még a lavina előtt.  

Azért volt szép idő is, 3-as lavinaveszélyben, immáron még óvatosabban közlekedve. 

Gergőék egyébként Skócia vad hegyvidékére mennek rettenthetelen mix és jégutakat mászni, folyamatos update várható. Nagy kalandjuk részletei itt: https://www.facebook.com/wintertripscotland2015

 

 

süti beállítások módosítása