Fókablog

Fókablog

Túrasí pályát a Normafára

2013. október 14. - viktor.agoston

A Normafára tervezett síkomplexum környezetkárosító hatásai minket is érzékenyen érintenek, hiszen ez különleges szépségű hely fővárosunk kevés megmaradt zöldterületeinek egyike, közkedvelt sport-, és turisztikai célpont, a város zajából menekülni vágyók egyik utolsó budai mentsvára. Idézve a Védjük meg Normafát petíció idevonatkozó sorait:


Budapest természetes, máig megőrzött idős erdeinek egyik legértékesebb, szimbolikus pontja, a fővárosiak egyik legkedveltebb kirándulóhelye, több generáció emlékeinek őrzője végveszélyben van! A XII. kerületi önkormányzat vezetése sícentrumot, hóágyút, sífelvonót, bobpályát, hatalmas parkolót, és még ki tudja mi mindent akar építeni a Normafán. Ennek érdekében a parlament a Normafa-törvénnyel szintem minden a természtkárosítást, és beépíthetőséget szabályozó törvény alól kivonják a Normafa területét. http://www.peticiok.com/vedjuk_meg_a_normafat

A tervek körüli polémiában mindazonáltal nem merült fel egy véleményem szerint legalább átgondolásra érdemes, kompromisszumos megoldás: a a hatalmas beruházás és területigényű alpesi sícentrum helyett létesítsünk valóban tradicionális túrasí 144433_galeria_normafa_sieles_gyarmati_fan.jpgközpontot. Hiszen a Normafa tényleg síközpont volt a XX. században, felvonó, nagy területű parkoló nélkül is.


A költséges és környezetszennyező felvonók helyett például ún. fókát ragaszt a kedves sportólni vágyó léce talpára, vagy csak felsétál. A gépek és az azt enegiával ellátó vezetékek helyett pedig a sportolók verejtéke szegélyezi a pályát.

 

 

 

 

 

 

 

Radnóti és Gyarmati Fanni a Normafán, ahol tradicionálisan nincsen felvonó

sípálya.jpg

 

Sehol egy drótpálya

Van élet a freeridevilágban felvonó nélkül is

 

Véleményem szerint így maradéktalanul megvalósulhatna az alábbi, egyébként üdvözölendő célkitűzés 

 A Normafa egykorvolt rangos és igen népszerű síéletének feltámasztása a Normafa rehabilitációja érdekében napvilágot látott elképzelések szerint olyan fejlesztésekre és rekonstrukciókra kerülne sor, amely megfelelő komfortérzetet nyújtó, biztonságos sportolási, kikapcsolódási lehetőséget biztosít a ma is igen népszerű természetvédelmi területen. (forrás: http://normafa.info/natura_2000 )

Érdemesnek tartanék egy másik, talán kissé gondosabban kidolgozott megoldási javaslatot is említeni itt, Lacza Zsombor tollából:

https://docs.google.com/file/d/0B-gHGUq7xcakU3BtTEl4U0w2MnM/edit?usp=sharing

Bár továbbra is azt érzem, hogy az alapvető koncepció, mely szerint a síelés kizárólag sífelvonók telepítésével elképzelhető, hibás. Főként, ha a természeti értékek fokozott védelmének és a helyi adottságok korlátozó jellegének kontextusában kell értelmezni ezt a sportot.

 

 

süti beállítások módosítása