Fókablog

Fókablog

Biztonságos-e teremben mászni?

2013. április 30. - viktor.agoston

Tegnap újabb baleset történt a Spider mászóteremben. Tekintve, hogy nem voltam ott, nem láttam személyesen nem nyilatkozhatok arról, hogy ki és mennyiben hibás. 

De tekintve, hogy valamilyen szinten érintett vagyok -azon is túl, hogy a mászóközösség is érintett, ha már legalább azért, mert bármelyikünkkel megtörténhet baleset- szeretnék megosztani veletek néhány gondolatot.

Anélkül hogy neveket említenék, az eddigi informaciók alajpán úgy tűnik, hogy elölmászásból, a többedik (3.) akasztás után esett le a mászó, földig, gerincre.

Beszámolók alapján a földön fekvőt próbálták valamelyest mozgatni, illetve ő is próbált mozogni (eszméletvesztés nem történt)

Mindez ráadásul egy fizetett edzésen.

Tegyünk tisztába néhány dolgot ezzel kapcsolatban

A magasból esés

3-4 méterről, vagy annál magasabbról kemény alapra esni, az ún. magasból esés klinikai kategória, ekkor a gerinc hossztengely irányú összetorlódást szenved, a gerincvelő sérülhet, illetve a vázrendszeren kívül minden belső szerv sérülhet a hirtelen lefékeződés miatt.

A sérült mozgatása szigorúan tilos, hiszen a gerincvelő ekkor is sérülhet. Illetve a sérült maga sem mozoghat, még ha akar is. Ráadásul a sérült nagy valószínűség szerint agyrázkódást is szenvedett, azaz nem tudja felmérni helyzetét. Tehát nem mozoghat!

Az elölmászás

Az elölmászás a mászás esszenciája, tudás, erő, koncentráció és reális kockázatvállalás ötvözete. És nem csak a mászó, hanem a biztosító ember részéről. Elölmászásból lehet esni, szoktunk is, de azért mászunk kötéllel, biztosítva, hogy ez ne járjon súlyos, életveszélyes sérüléssel, vagy ennél is rosszabbal. Sziklán, alpin utakban gyakran nem biztosítható, vagy nem biztosított megfelelően a mászás, így a személyes kockázatvállalás is jelentősen megnő.

DE EGY TEREMBEN ILYEN KOCKÁZAT NEM MEGENGEDHETŐ!

Ami a tegnapi balesetben mindenféleképpen kihangsúlyozza a biztosító ember  felelősségét.

Nagyon nehéz empátiát gyakorolni egy ilyen esetben, de azt gondolom, hogy a biztosító embernek most komoly munkája lesz abban, hogy számot vessen a lelkiismeretével, és neki sem könnyű.

Tekintve azonban, hogy emocionálisan is érintve vagyok a sérült oldaláról ebben a történetben, hadd fejezzem ki abbéli kívánságomat, hogy lelkének legmélyebb poklait is megjárja ez az ember, aki gondatlanságával majdnem megnyomorított egy életre  egy fiatal lányt.

Azt gondolom, hogy egy ien történetnek jogi konzekvenciákkal is kell rendelkeznie, de nem az én dolgom ebben lépni.

Továbbiakban a Spider üzemeltetőjének felelőssége is felmerülhet:

  1. biztonságos volt az út, a köztes gyakoriság, azok elhelyezése megfelelt a mászás biztonsági szabályainak?
  2.  a fal mester jelen volt az eseménynél? mit tett?
  3. van elsősegélynyújtó, egészségügyi felszerelés a helyszínen?
  4. az edző felelőssége, azért fizetünk az edzőnek, hogy oktasson, figyeljen, megbízható tudást adjon át. Ő hol volt? Van képzettésge, hogy embereket oktasson, hiszen amikor befizetünk egy oktatásra -a felelósség átruházási nyilatkozat ellenére- mégiscsak az edző/oktató kezébe helyezzük testi épségünket. És persze vannak objektív veszélyei ennek a sportnak, de hangsúlyoznám, hogy nem teremben jutnak ezek érvényre elsősorban. Szóval az az ember, akit bizalmukkal és pénzükkel jutalmaztak meg az edzésrejárók, visszaélt ezzel a bizalommal, vagy nem? Amennyiben igen, akkor gondatlansága mennyire járult hozzá egy életveszélyes balesethez? 

Javaslat

A mászás egyre népszerűbb, egyre többen űzik, egyre több a terem, viszont mai napig nincs egységes útmutatás a mászóutak biztonságának, a mászás oktatásának minimál kritériumairól.

Ezért a fókablog a következéket javasolja:

  1. teremtsük meg a mászás oktatásának egységes kritériumait, illetve aki ilyet oktat, rendelkezzen a felelős szakmai kollégium által jóváhagyott bizonyítvánnyal
  2. szakmai konszenzus alapján vizsgáljuk felül a mászótermek útjainak biztonságát, és ez az információ legyen közzétéve mindenki számára elérhető módon
  3. a falmesterek rendelkezzenek érvényes elsősegélynyújtói végzettséggel, tudásukat tartsák karban, átérezve az ezzel járó felelősséget
  4. legyen elsősegélynyújtó táska minden intézményben
  5. ez egy veszélyes sport, legyen intő példa ez mindannyiunk számára, legyünk gondossabbak, és még a terem forgatagában se felejtsük el, hogy a legfontosabb az általunk biztosított ember biztonsága, épsége

Gyógyulás

Most jön a nehéz rész, műtét, rehabilitáció, és a dolog lelki vonzatai.

Nem lesz könnyű út, de látszik a vége.

És mi, barátok, család, mászótársak végig ott leszünk.

süti beállítások módosítása