Fókablog

Fókablog

Két hegymászó még mindig keresi az eltűnt magyarokat

2009. november 12. - viktor.agoston

index.hu-

2009. november 12., csütörtök 16:28

Részletes tájékoztatást kapott az eddigi történésekről, a négy eltűnt magyar hegymászó helyszínre jutásának körülményeiről, a kutatásról a magyar főkonzul Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban (Chengdu), közölte Sárközy Péter helyi idő szerint csütörtökön este.

A helyszínen tájékozódó magyar diplomata elmondta, a tartományi kormányzat külügyi hivatalánál és a hegymászók szövetségénél részletes felvilágosítást kapott az elmúlt két hét eseményeiről. Megtudta azt is, hogy a hegymászók kínai összekötőjével rendszeres, napi sms-kapcsolatban állapodott meg a magyar csapat. Bár október 17-i találkozásuk alkalmával a magyarok közölték, hogy megkapták az összekötő üzeneteit, addig és az után sem válaszoltak azokra. Ezért későbbi hallgatásukból nem lehetett feltétlenül arra következtetni, hogy bajba kerültek. A megállapodás szerint október 31-én kellett volna visszatérniük, miután ez nem történt meg, a helyi kormányzat és a hegymászók azonnal intézkedtek.

A kínai hegymászók fényképeket mutattak a magyar főkonzulnak annak a területnek, útvonalnak a környezeti változásairól, amelyen haladva a csúcs meghódítása elvben elképzelhető. A képeken jól láthatók a hatalmas hó- és jégomlások, amelyek a hegyimentők továbbjutását is akadályozták. Sárközy Péternek a kínai sportemberek, mentők elmondták, hogy 4850 méterig jutottak. Állításuk szerint ez az a magasság, ameddig ember - hegymászó - a jelen körülmények között feljuthat.

Sárközy Péter elmondta, pénteken lehetősége lesz azoknak a személyes holmiknak a megtekintésére, amelyeket a kínai hegymászók az alaptáborból lehoztak. A főkonzul Csengtuban várja a hozzátartozók képviselőit, köztük egy magyar hegymászót. Velük együtt felkeresik azt a települést, amely a legközelebb van a magyarok által meghódítani kívánt hegyhez.

A kínai szakemberek arról tájékoztatták a magyar diplomatát, hogy jelenleg két hegymászó van a helyszínen. Ők ma is megkísérelték annak a résznek a megközelítését, ahol a magyarok eltűnhettek.

süti beállítások módosítása