Fókablog

Helikopteres keresést szorgalmaznak az eltűnt magyar hegymászók után

2009. november 06. - viktor.agoston

MTI-2009. november 5. 20:00

Helikopteres keresés lehetőségének a vizsgálatára kérte a kínai társszervezet vezetőjét Farkas Péter, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke, de erre egyelőre még nem kapott választ. A szervezet elnöke csütörtök este az MTI-nek elmondta, hogy a választ megvárják, de a kínai szabályok miatt nem sok esély van arra, hogy engedélyezzék a helikopteres mentést abban a térségben, ahol a hegymászók eltűntek. Mint mondta: arra sincs sok esély, hogy az alpinistákat élve megtalálják, mivel az eset körülményei arra engednek következtetni, hogy egy óriási - ötven évente egyszer előforduló - lavina sodorhatta el egyszerre mind a négy hegymászót.

"Nagyon szokatlan dolog, hogy egy expedíció egyszerre tűnik el", mert a csapat általában nem együtt mozog; a csoport vezetője általában az alaptáborban marad és onnan tartja a kapcsolatot a többiekkel - mondta az elnök, hozzátéve: az szinte kizárt, hogy gleccser-hasadékba zuhantak a hegymászók.

 Farkas Péter elmondása szerint az a csúcs, amelynek meghódítására készültek az alpinisták, egyáltalán nem "frekventált" hegy, mivel még senki sem mászta meg; ha eltévedtek, akkor teljesen egyedül vannak, mivel nincs senki a környéken - tette hozzá.

 Az elnök szerint a magyar csapat olyan felszerelésekkel rendelkezhet, amelyek képessé teszi őket, hogy néhány napig kibírják a szabadban, de ha eltévedtek, akkor kevés az esély, hogy rájuk találjanak.