Fókablog

Fókablog

Karácsonyi beiglifóbia ...

2009. január 01. - viktor.agoston

 

Mit tehet a karácsonyi beiglifóbiától, családi kényszerzabálásoktól megfáradt, a sülthús-tornyokkal és sűrű, zsíros halászlevekkel körülbástyázott, body mass indexe legszélére hasfájdalmak közepette periferizálódott, hegyi élményeit a "naegyélmégegykicsit"-ek, "igyunkmégegypálinkácskát"-ok gasztroterrorista ködének súlyos páráján keresztül elhomályosulni vélő vándor?

Nem sokat. Mármint, hogy nagyon is sokat.

Elmegy a Magas-Tátrába sítúrázni egy kiadósat!

foka: fentrol

De persze azért előtte, biztos, ami biztos, (egyszerélünksírvavígadunk!), eszik még egy kicsit, és lehajt még egy pálinkát.

agoston.viktor: PC270005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És akkor lássuk csak a tátrai síalpinista gőzölgő páragombóc receptjét

 

Hozzávalók:

 

1.      gépsárkány, papírrepülő, szgk, ami oda-vissza

2.      kb. 700 km, összevissza addig

3.      kb. 2 és fél méter élére hullott és kétszer 90 fokban, pozitív és negatív irányba forgatott szűzhó, felső 50 cm laza réteggel és alsó 30 cm töppedt alappal, a kettő között havajiszoknyás bennszülött lányokkal, vagy anélkül

4.      sítúraléc, fóka (rozmár nem jó!), fókaragasztó, firnvas, lavinalapát, lavinarádió, túracsákány, hágóvas, dzsípíesz, térpék, gumikacsa és légfrissítő ízlés szerint

5.      3-snál nem nagyobb lavina veszély (laviny.sk)

6.      stabil időjárás (wetter.com, laviny.sk,)

7.      változatos eredményű levelezgetés Miro-val, a Téry-ház (Terycho-chata, 2015m, N49011'22", E20012'09") vezetőjével (teryhochata@szm.sk), telefonon érdemesebb

 

Szubjektív hozzávalók (fűszerek)

 

1.      túratárs, és egyéb kiváltságok

2.      eltökéltség, hogy mostaztándenagyon

3.      kondicionális habituális pszichoszexuális fixáció (opcionális)

4.      pénz, pénz, pénz (Raimond Montecuccoli, Emlékiratok, 1667)

 

A hozzávalókat értelemszerűen, sorrendben összekeverve kapjuk a négy napra való alpinista gőzgombócot, meg persze a feledhetetlen élményhalmazt.

 

1. nap. Budapest-Ótátrafüred (Stary Smokovec)- Tarajka (Hrebienok)-Téry-ház

foka: delkeletrol

 

Szerény megfigyeléseim szerint az "időben indulás" fogalma egy nem létező entitás. Ha ezt észben tartjuk, és néha elő is vesszük onnan, sok stresszhormon termelésétől kímélhetjük meg a mellékvesénket.

 

Ajánlott útvonal: Bp-Ipolyság (Sahy)- Besztercebánya (Banska Bistrica)-Ruzomberok-Poprádi Tesó-Ótátrafüred 330 km, 4 óra

Parkolás: Az ótátrafüredi Grand Hotel előtti őrzött parkolóban, ami nyáron fizetős, télen tele van.

Felvonó: Ótátrafüred-Hrebienok, 170 sk (xy euro) per menet, negyed, vagy félóránként indul, este hét óráig.

 

Hrebienok- Téry-ház kb 3 óra, hóviszonyoktól és kapanyányimanóktól függően

 

A Téry-ház előtt tófal alapos eljegesedése, meg némi hevenyészett hóvihar folytán, az út vége alaposan izzasztó jelleget ölt, amit interkulturális mementóként fűszerez két szlovák turista fejlámpa nélküli kicsúszása a meredek firnlejtőn. Kérdésemre, miszerint nem lenne-e jobb visszafordulni a ház felé, ahelyett, hogy jégkorongként száguldanak le a tópart lejtős hokipályáján a kontroll minden látszólagos sznobériája nélkül, érdekes válaszreakciót kapok. Először visszafordulnak, majd pár méter után ismét a völgy felé veszik az irányt, jó szerencsét kívánva bátorkodtam megemlíteni, hogy arra inkább nekik lesz szükségük.

Megfáradtan, de ami a legfontosabb, vacsoraidőben érkeztünk meg a házhoz. Knédli, hús, tátránszkicsáj (52 fokos!) és sör, Bite!

 

2. nap

 

Tekintve, hogy a bőszült emilezgetés ellenére, vagy tán pont azért csak az első éjszakára biztosítottak nekünk ágyat, alaposan kihasználtuk a remek alkalmat egy hosszabb szundításra. A libazsíros kenyérrel energiatartalmában megnövelt reggeli, a szinte ihatatlan, sötétbarna, a kávéra kísértetiesen emlékeztető, azonban attól gasztronómiai fényévekre elhelyezkedő folyadék elfogyasztását követően a közeli szűzhavas lejtőkre vettettük óvó szemeinket. A lavinaveszély 3-s, ami legalábbis óvatosságra int, főként a szél alatti és dél fele néző lejtőkön. Némi tanakodást követően ennek megfelelően egy kiváló szél alatti és déli fekvésű lejtőre esik választásunk: hiszen olyan szép az idő (-12 fok, napsütés, gyenge szél), ilyenkor a lavinák is inkább pihengetnek frissen élezett léceink alatt. A nap felét a Macska-katlan (Mačací kotol) környéki lejtők tudományos megsíelésével töltjük. A délután előrehaladtával, azonban jégdarabok és némi hó folyik le a környező sziklákról, így egy sör elfogyasztásával vagyunk kénytelenek csökkenteni a ránk leselkedő objektív veszélyforrások fenyegető garmadáját.

agoston.viktor: P8150016

Délután, már egyedül, célba veszem a Vörös-torony-hágót (Priečne sedlo 2352m, N49011'15", E20011'12"). A nyári túraútvonaltól eltérve, a Pfinn-kilátót (Pfinnova kopa) délről kerülve, részben a Kis-Nyereg-hágó-völgyben (Dolinka pod Sedielkom) haladok. Kb. másfélóra alatt a hágó közepére érek, ahol le is csatolok, és gyalog folytatom tovább az utat a hágóig az energiatakarékosság jegyében. Csoki, fotó, információgyűjtés a helyi csókáktól, aztán meg kezdetben óvatos, majd vaddisznó zuhanás a jeges hóban lefele. Tekintve, hogy a tátrai terepeken a gyalogszerrel közlekedők nem vigyáznak a sítúranyomokra, és annak ellenére, hogy lényegesebb könnyebb a már meglévő nyomokban haladni föl, összevissza közlekednek, a lejtők néha nehezen síelhetőek a mély nyomok és jégtömbök nagyvonalúan szerteszórt káoszában.

agoston.viktor: PC280071

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este römiparti, knédli egy újabb variációban, rumostea (egy csöppnyi teával), és skót felföldi viszki szegődik pár fős társaságunk megfáradt tagja mellé. Alvás az alsó konyhában, hideg kövön 3 polifoam, nyári hálózsák, brrrrrrr.

 

3. nap Új nap, új ígéretek

foka: ztavimacska

 

agoston.viktor: P8150025

Lélekben megerősödve, testben akklimatizálódva vágunk neki a Zöld-tavi hágónak. A nap laposan tűz hátunk mögött, a jégpáncél alatt szunnyadó tó hideg hátán árnyékaink óriásira nyúlnak. A külső hőmérséklet mínusz 14, a belső 36.5 körül (ezért jó állandó testhőmérsékletű élőlénynek lenni). A hágó fele szép, Z-alakú nyomfektetés segítségével növeljük helyzeti energiánkat. Figyelemre méltó, hogy mennyire képes rászokni a szervezet egy típusú terhelésre: minimális energia befektetéssel, sebesen haladunk. Persze lehet, hogy Viol édesanyja által rendelkezésünkre bocsájtott libazsír is számít ebben, amit étkezések előtt, amolyan aperitif gyanánt kortyolgatunk, természetesen kenyérre kenve.

A hágóban a Zöld-tó és környékének elkápráztató látványa kíséri oxigénraktáraink újratöltését, majd a csúcs felé följebb mászva ásunk magunknak szálvédett napozóteraszt.

A vakító napsütésről, a szikrázó hóról, a Tátra fényben játszó csúcsairól, meg a levegőben milliónyi gyémánt szemcséről nehéz írni. Ez jó. Ezért érdemes. Kiürít és feltölt .Ez beleégeti magát az emlékezetbe.

agoston.viktor: PC290079

Újabb szűzhavas csúszás a meredek hágóból, majd némi pihenő után még felnézek a macska-katlan fele. A napközben napsütött hó naplementére fellazul, tervem, hogy a Fecske-tornyok közé felmásszak, majd a néhol 2-3 méteresre szűkülő kuloárt megsíeljem, halálra ítélt ötletnek bizonyul. A meredekebb részem lecsatolom a léceket, felrakom a hátizsákra és túracsákányomba kapaszkodva igyekszem feljebb jutni a sziklák között. Miután a laza hó alatt megbúvó szikla felszínen bakancsom többször is kicsúszik, és kezdődő gyorsulásomat a mélység felé csak hevenyészett balett mozdulatok segítségével tudom a kontroll megőrzésének léha látszata nélkül megállítani, a visszafordulás mellett teszem le a voksot. Ebben az a nehéz, hogy nem sokkal könnyebb, mint fel. Végül mégis kikeveredem a sziklák gyűrűjéből, felcsatolok és egész a vacsoráig lesíelek.

Rumostea, sör, és meglepő módon valami knédlinek nevezett dolog színesíti a ház gasztronómiai palettáját ezen az estén.

 

4. nap Vörös-torony-hágó, Nagy-tar-pataki-völgy-Tarajka-Ótátrafüred-haza

 

Hosszú, és fárasztó nap áll előttünk, így hatkor már serényen pakolunk. Gyors reggeli, búcsúzkodás után irány a VTH a fagyott hegyoldalban. A tegnapi nyomok annyira összefagytak, hogy új nyomot vágunk a firnes hegyoldalba. Előkerül a firnvas is, de még sokszor ezzel is csak pilates-mozdulatokat megszégyenítő izolációs technikákkal és testkontrollal tudjuk az oldalirányú kicsúszást megakadályozni. A hágó meredek részéhez érve lecsatoljuk léceinket, és elszöszmötölünk kissé, engedve, hogy a tegnap este még dajdajozó szlovák kollégák nagy nehezen, beelőzzenek és méterről-méterre izzadva törjenek új lépéseket a meredek falba. Becsatlakozva utánuk a hegyimorál egy éktelenül visszataszító és veszélyes megsértését vagyunk kénytelenek elszenvedni mindannyian: a hágó túloldaláról érkező sítúrázók megkezdik ereszkedésüket a felettünk, gyermekfejnyi jégtömböket rúgva fejünkre. Még annyi időt sem hagynak, hogy oldalra húzódjunk. Haragunk a jégtömbök méretével arányosan nő, így először angolul, majd szép magyar anyanyelvünk gazdag indulati szó-kincsestárából merítkezve osztjuk meg jól megalapozott véleményünket. Mindezek ellenére nemsokára elérjük a hágót, ahol a szikrázó napfényben elénk tárul a Nagy- tar-pataki völgy hóborította katlan rendszere.

agoston.viktor: PC300180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Némi napozást és elemózsia fogyasztást követően megkezdjük csúszásunkat a változatos terepen. 2353 méterről ereszkedünk 1010 méterre először nagy szűzhavas lejtőkön, majd keskeny katlanban, végül törpefenyvesben íveket vágva a fehér anyagba érjük el a turista utat. Innen hosszú és sokszor keskeny úton érjük el Tarajkát, majd onnan az aszfaltutat borító havon a szánkózók között le egészen Ótátrafüredre.

 

süti beállítások módosítása