Fókablog

Fókablog

Vándorfóka mászónaplója: Eldorado Canyon

2011. november 17. - viktor.agoston

 Boulder tőszomszédságában található az Eldorado Canyon, a világ egyik legjobb mászóhelye. Legalábbis a helyiek így tartják, úgy gondoltuk egy próbát legalább megér.

Alig egy órányi kocsikázásra Denvertől a Sziklás-hegység lábába ékelődik a szűk völgy; két oldalán 150-200 méter magas, főként a napfényben vörös-barna színben játszó homokkőtornyok hajolnak felénk.

Ők még nem másztakÉvszázadokon kersztül az Ute/Utah indián törzsek lakták a maró északi szelektől védett völgyet, ahol a csípős teleket is viszonylag kellemesen lehetett eltölteni.

Aztán jött a nyugati civilizáció a spanyolok, majd a többi telepes, a tüzes víz, meg úgy egyáltalán elég sok, az őslakosok számára kevésbé kedvező körülmény, amely hercehurca végén az indiánok biztonságosan körülkerített rezervátumokban találták magukat.

Az itt élő törzsek is a többihez hasonló módon találkoztak az európai telepesekkel: a kompetíció, komfrontáció és kiteleptés rendkívül hatékony szentháromságának képében.

De ugorjunk egy kiadósat (kevesebbet mint száz évet) az időben, és rézbőrű barátaink helyett már a sziklák vertikalitásában kihívást keresők lepik el a völgyet.

Tovább olvasom a vándorfókán→

süti beállítások módosítása