Fókablog

Fókablog

Mi történik az őssejttel, amit Katinak adtál?

2011. november 14. - viktor.agoston

Vagy bárki másnak, hiszen annak az embernek adod az őssejtjeid, akinek az immunrendszere elfogadja azokat.

Minél inkább megfelelnek az őssejtek felszínén lévő immunválaszt kiváltó anyagok és a befogadó (pl. Kati) immunrendszere, annál nagyobb az esélye, hogy a szervezet a sejteket befogadja, és új vérsejtek kezdenek el képződni.

Egy mászótársunknál rutinvizsgálat során leukémiát fedeztek fel. A facebookon elindult kezdeményezés, hogy a donorprogram részeseiként emberek -köztük Kati- életét megmentsük, sok tízezer emberhez eljutott.

Az alábbiakban megpróbál a fókablog annyival hozzájárulni ehhez a programhoz, hogy kicsit mesél az őssejtekről, a daganatról, meg úgy egyáltalán.

 

De mi az a daganat és a kemo?

A daganatok esetében bizonyos sejtek osztódása a szervezetben kicsúszik az osztódást szabályozó folyamatok irányítása alól, általában a szervezet normál sejtjeinél gyorsabban osztódó, burjánzó sejtmassza alakul ki. Ez a sejttömeg a daganat, tumor, bizonyos típusait ráknak hívjuk.

A vérképzőszervi daganatok (ilyen Kati leukémiája) esetében alkalmazott kemoterápia során olyan gyógyszereket adnak, amelyek csökkentik a kontrollálatlanul osztódó sejtek szaporodását. Mindazonáltal ezek a szerek nem képesek teljesen szelektíven csak a tumoros sejtek burjánzását gátolni, hatással vannak más, egyébként egészségesen osztódó sejtekre is. Durva közelítéssel élve minél jobban osztódik egy sejt, annál inkább érintett.

Egészséges viszonyok között is a szervezet bizonyos sejtjeinek osztódása szükséges a létfenntartáshoz, a vérsejtjeink képződéséhez, a haj növekedéshez, a bőrünk/nyálkahártyánk megújúlásához, az immunrendszer működéséhez, csak hogy kiemeljek pár területet.

 Ezeket a rendszereket mind érinti a kemoterápia. És annak ellenére, hogy rendszerint olyan készítmény kombinációkat és kezelési stratégiát alkalmaznak, amelyekre leginkább az adott tumor érzékeny, a többi osztódó sejt is károsodik.

 A vérképzőszervi daganatoknál eredendően olyan szervben alakul ki az elváltozás, ahol a sejtek sokat osztódnak. A leukémia esetében a csontvelőben szabadul el a szabályozás alól egy sejtcsoport, így a kemoterápia esetében a célszerv a csontvelő. Ez a szervünk felelős viszont a vérünkben található sejtek képzéséért: itt termelődnek az oxigént szállító vörösvértestjeink, az immunreakciókban résztvevő fehérvérsejtek számtalan formája, a véralvadásban szerepet játszó vérlemezkéink.Acute_leukemiaALL_1.jpg

 

 Az ellenség: Leukémiás sejtek a vérben

Kati kezelése során a csontvelőből kipusztulnak nemcsak a leukémiát okozó sejtek, hanem a normálisan működő sejtek is, így károsodik az egyébként folyamatos új vérképződés. Amennyiben nem termelődik vér, a szervezet védtelen a fertőzésekkel szemben, sérülnek a véralvadás mechanizmusai, ami vérzéshez vezethet, és csökken a szervezet oxigénellátottsága is.

 Az őssejtterápiával kiegészített kezelés segítségével az orvos nagyobb dózisú, hatékonyabb kemoterápiát alkalmazhat, amely végén a donor őssejtjeit megkapja a beteg.

Mit csinálnak az őssejtek?

Az őssejtekről sokat lehetett hallani, olvasni.  Ezek a sejtek képesek osztódni, megújítani osztódásukkal önmagukat, és valamilyen más sejtté is képesek alakulni. Bizonyos őssejtek szinte mindenféle más sejtté képesek válni, más őssejtek lehetőségei már korlátozottabbak. Jelenlegi tudásunk szerint szinte minden szervünkben (bőr, idegrendszer, csontvelő, máj, lép stb) vannak valamilyen őssejtek, és ezek szervezetünk normál működésében részt vesznek, vagy legalábbis képesek vagyunk kinyerni olyan sejteket, amik megfelelő tenyésztés mellett őssejtként tudnak viselkedni.  Anélkül hogy mélyebben belemennénk, őssejtekből is kialakulhatnak daganatok, illetve bizonyos tumorsejteket nehéz megkülönböztetni bizonyos tumorsejtektől. Az őssejtterápia éveken keresztül, mint egy új csodatévő szer szerepelt a médiában. Azóta a média, és mi (orvosok/kutatók) is kicsit lehiggadtunk. És ha eltekintünk bizonyos felelőtlen és nagyon veszélyes, leginkább üzleti érdekektől vezérelt felhasználási módoktól (bizonyos intézmények Kínában, Ukrajnában, Oroszországban és pár európai helyszínen), ahol nemzetközi tudományos és etikai kontroll nélkül boldog-boldogtalanba ültetnek bárhova bármilyen őssejteket, szóval ha ezektől a jóvá nem hagyott emberi kísérletektől eltekintünk, pár területen az őssejtterápia bizonyított, biztonságos és hatékony.

Kati és sorstársai esetében a kemoterápia miatt kipusztult csontvelőt a donor (te, vagy én és még sokezren) véréből származó őssejtek pótolják. A vérből kiválogatott, a befogadó szervezetnek legjobban megfelelő, gondosan letesztelt sejteket infúzióval kapja meg Kati. A donorként adott sejtjeid Kati  keringő vérébe kerülnek, innen megtapadnak a csontvelőben, ahol a kemoterápia nem kevés helyet teremtett számukra. A megtapadást követően a sejtjeid működni kezdenek a befogadó szervezetében és osztódásukkal újra termelik a vért, leukémia nélkül. A te véred őssejtjei pedig szépen visszatermelik magukat rövid időn belül.

Mit kell tenned hogy életeket mentsél?

Tudd meg, hogy alkalmas vagy-e rá!

És ha igen, katt az alábbi linkre:

Donor akarok lenni

 leukaemia.jpg

süti beállítások módosítása