Fókablog

Fókablog

Hótime: túrasí és hóprofil

2011. március 01. - viktor.agoston

 Tudjuk, hogy a hegységekre kiadott lavinajelzések inkább tendenciát, általános veszélyességet jelölnek, és a terepre érve merőben más stabilitású lejtőkkel találkozhatunk, mint ahogy a lavinaszolgálat jelentéséből az következne.

A lejtó kitettsége, domborzati jellemzői, az uralkodó szélirány, a növényzet nagy mértékben befolyásolja, hogy a lejtő mekkora terhelést fog elbírni.

Így jogosan merül fel az a szükséglet, hogy túráinkon valamiféle saját tesztet alkalmazzunk, ami megbízható és elkészítésével és kiértékelésével nem is telik el a fél nap.

Túlélőkészlet hóprofil-vizsgálathoz

Azzal a céllal, hogy megtaláljuk az időigény, megbízhatóság és egyszerűség lavinatesztekre vonatkoztatott metszetét, elméleti és gyakorlati szempontokból, tudományos és felhasználói oldalról vizsgáltuk túrázási szokásainkat és a Deres déli lejtőjét.

 

 

Seres Anna (Miskolci Egyetem, Geográfiai Intézet) elemzi a hótakarót

Olvadás-fagyás átalakulás: a hószemcsék lekerednek, összetapadnak

Felszíni dér. Bár az alsóbb régiókbn erős olvadás kezdődött, 1800 méter körül jól megfigyelhető a hófelszínen kialakuló, rétegződő dér. Egy hirtelen havazás esetén könnyen gyenge réteg alakulhat ki ebből is.

 2-es lavinaveszélyben ártalmatlan meredekeség

 Útvonalválasztás, mert ezen múlik a legtöbb

Az általunk végzett tesztekről, értékelésről és a traverse.hu Tudásbázis-ában olvashattok bővebben nem

süti beállítások módosítása