Fókablog

Fókablog

Mi fán terem a slackline?

2010. november 08. - viktor.agoston

 A fokaface követői, olvasói az elmúlt napokban találkozhattak jó néhány képpel, amiken azt demonstráljuk, hogy egy kifeszített hevederen megállni, menni, leguggolni és háztartási hulladékból atombombát készíteni nem is olyan nagy ördöngősség, vagy legalábbis nem nagyobb mint egy éves szja-bevallást kisebb hibákkal elkészíteni.

Ez a slackline. Ügyesség, egyensúly és koncentráció.

Nézzük meg, hogy tulajdonképpen mi is ez, és honnan jön.

Maga a kifejezés (slack: laza, belógó, line: pálya) arra utal, hogy a még oly feszesnek is tűnő heveder a rálépést követően testsúlyunk alatt lelóg, így a rajta való egyensúlyozást rendkívül dinamikus aktivitássá avanzsálja.

 A kötéljárás története.

Az írott emlékek isz. 260 körül említik először a funambulus kifejezést (latin, funis: kötél, ambulare: menni vö. ambulance, ambuláns). Bár ekkor már valószínűleg a tevékenység, miszerint  kifeszített köteleken járnak, már egy ideje ismert és gyakorlott szórakozás illetve közlekedési lehetőség volt szakadékok, vízmosások felett.

Több évszázada pedig kialakult az akrobaták privilégiumának számító kötéltánc, amikor kör átmetszetű, feszesre húzott kötélen, általában nagyobb magasságban halad a delikvens. Bár sok hasonlóság van a kötéltánc és a slackline között, a kötél és a heveder viselkedése nagyban különbözik, ugyanúgy, mint a haladási technika.

 

A mászás mekkájának számít Yosemite-ben vett aztán új lendületet a zsínóron járás. Az unatkozó hegymászók két, ezer méteres nagyfal megmászása közötti feles időben a park utjait szegélyező láncokon egyensúlyozgatva vezették be a chainsurfing, slackchain kifejezést a buggyant extrém sportolók nagy nemzetközi szótárába. És ha már volt pár száz méternyi kötelük, hát azt is jól kifeszítették némi egyensúlyozási gyakorlatok elvégzése végett.

Aztán jöttek a nyolcvanas évek, amikor Michael Jackson feltalálta a moonwalkingot, és Madonna vicces frizurában énekelt.

Persze valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy e két fenti jelenség miként hatott a slack kialakulására, de sosem lehetünk abban biztosak, hogy nincs valamilyen összefüggés.

 Adam Grosowsky elment egyet mászni a Yosemite-völgybe. A fent említett előadók slágerei mellett megérinthette az, amit látott: bugris mászók egyensúlyoznak és járnak mindenféle köteleken. Barátjával Jeff Ellingtonnal aztán kicsit összedugták a fejüket és előálltak a nagy ötlettel: hevedereket feszítenek meg kötél helyett. Először csigasorral, majd önzáró racsnival érték el a kívánt feszességet, és a sport vírusos bélgyulladást megszégyenítő sebességgel kezdte meg megállíthatatlan terjedését a világon.

A slackline napjainkban.

A yosemiti Lost Arrow  legendás sziklatűje és a főfal közé kifeszített heveder lett a tanúja a highline (magas pálya) születésének. A 20 méter hosszú kábel/heveder alatt hihetetlen, 880 méter mélység csalogatja a zuhanni vágyókat. Új dimenziója nyílt itt a slacklinenak, hiszen a nagy mélység, a szél, a hossz miatt a nagyobb nyúlású heveder embertpróbáló kihívást támaszt a nem is annyira látens szuicid egyedeknek.

Balansz 

Dean Potterrel és társaival új időszámítás kezdődött a sport történetében a kétezres évek hajnalán. Potter, aki szólómászásaival (Fitz Roy, Cerro Torre, Delicate Arch) vált hirhedté, új mozgástechnikát honosított meg. Napjainkban szoló slackline teljesítményeivel népszerűsíti a sportot a nagyérdemű, és a katasztrófaturitsa mentalitásúak körében.

Dean Potter és a Lost Arrow (lengyel zenei aláfestéssel)

Azóta már hevedereket feszíttek ki a Mont Blanc masszívum pilléreihez, gleccser hasadékok fölé, és a Himalájába is. Ezidáig a legmagasabban elhelyezett slack Európában a Punta Gnifettire került fel (4550 méter), ahol Kristóffal idén augusztusban síeltünk egy jót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nekünk nagyjából pont ezen a helyen szakadt szét az agyunk a fejfájástól

További nagysikerű felvételeink: www.facebook.com/album.php

süti beállítások módosítása