Fókablog

Fókablog

Egy kis chondropathia patellae et femoris lat. dextri

2010. március 12. - viktor.agoston

agoston.viktor: labiko2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A porcpuhulás (chondropathia) oka valamilyen korábbi porcsérülés, károsodás, mely gyakran sportolóknál jelentkezik. Miután sérülés okozza, nem valószínű, hogy más ízületben is kialakulna. Ha a kiváltó ok anatómiai elváltozás, azt kell megoldani (pl rendellenes tengelyű, gacsos térd, térdkalács ficam stb).

 

Az én esetemben egy patella (térdkalács) ficam történt, miközben letérdeltem fotózni egy hópárkányt, a léc (felengedett sarokkal) kicsúszott, ez eltekerte a lábszáramat. A térdkalácsom ebben a helyzetben törekedett a két pont közötti legrövidebb távolság megtalálására, ami sikerült is neki. Kiugrott a helyéről, kifele.

Érdekes módon az obszcén felkiáltásoknak van terápiás értéke, legalábbis erre enged következtetni az, hogy hangosan kiejtett, szép magyar nyelvünkben gyakran hangoztatott bizonyos ősi foglalkozás és egyes felmenők egyidejű emlegetésének hatására a térdkalács vissztért eredeti lokalizációjába.

Utána 600 méter szint freeride, 300 fel, 400 le, és az autóból kiszállva már nem sikerült kinyújtani, pedig lábnyújtásban van már vagy 30 évnyi tapasztalatom, tehát régi motorosnak számítok a szakmában. A traumatológus 6 hét nyugalmat javasol, szóval a hétvégén kifejezetten kell figyelnem arra, hogy túrasízés közben ne izgassam fel magam nagyon. 

Aloiv 2010.03.12. 15:04:47

amúgy ez a probléma (chondromalatia patellae) egy egész jól kezelhető dolog. általában vele jár a feszítő combizomzat (m. quadriceps femoris) egyes részei között kialakult izom diszbalansz. Jellemzi, hogy a térdkalács mozgékonysága csökken, recseg térdhajítás-nyújtás közben. a terápiás cél a térdkalács-ín tehermentesítése, a t.kalács felszabadítása manuálisan és rugalmas tapasszal (kinesiotape), majd a gyenge izmok erősítése, a feszes részek nyújtása.

Térdsérülésekről a síelésben bővebben

süti beállítások módosítása