Fókablog

Fókablog

Felszállhat a kínai helikopterrel a társait kereső magyar hegymászó

2009. november 18. - viktor.agoston

MTI-2009. november 18. 15:00

 

Szerda reggel megérkezett a válasz Szecsuanból, hogy a magyar nagykövetség jegyzékben megfogalmazott kérésének eleget téve, az engedélyek birtokában - a keddi repülést követően - lehetőség nyílt a magyar hegymászó, Mécs László felszállására - közölte a pekingi magyar főkonzul. Így Mécs László részvételével végezhetnek légi felderítést azon a helyen, ahol a négy magyar hegymászó október 22-i vagy 23-i eltűnését valószínűsítik. Mécs László csütörtökön, a reggeli órákban utazik vissza Csengtuba, ahonnan a napokban - elsősorban az időjárási körülmények függvényében - fog felszállni a katonai kutató helikopter.A helikopteren Mécs László mellett a polgári kíséret tagjaiként ott lesz még a szecsuani hegymászószövetség egy embere és a tartományi külügyi hivatal képviselője.

 Mécs László Pekingben az MTI-nek elmondta: váratlanul érte annak lehetősége, hogy egy hegymászásban jártas kínai szakember mellett ő is helyet kapott a helikopter fedélzetén. "Remélem, hogy sikerül azokra a területekre eljutnunk, amelyek átfürkészése még fontos lehet, illetve olyan magasságba jutni, ahonnan jól belátható az a terület, amit eddig csak távcsővel tudtak végigpásztázni vagy a keresőcsapatnak fizikailag nem volt lehetősége megközelíteni."

 "A helikopteres keresés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy lehetőleg ne maradjanak megválaszolatlan kérdések - mondta. - Olyanok, amik a családtagokat gyötrik, és amik szakmai berkekben fogalmazódtak meg."

süti beállítások módosítása